Κόσμος

Ιράν: Απαντάει στον Τραμπ με το… ίδιο νόμισμα! “Θα φύγουμε και εμείς από την συμφωνία”

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα (03.05.2018) ότι θα αποχωρήσει από την ιστορική πυρηνική συμφωνία που συνήψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αν αποχωρήσουν απ' αυτήν οι ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή στις 12 Μαΐου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία, ούτε εμείς θα παραμείνουμε σ’ αυτή», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη για τις διεθνείς υποθέσεις, σε δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του ιστότοπου της κρατικής τηλεόρασης.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει προθεσμία στους Ευρωπαίους μέχρι τις 12 Μαΐου για να καταλήξουν σ’ ένα νέο κείμενο που θα θεραπεύει τις «τρομερές ελλείψεις» που έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία του 2015. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία.

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνήφθη τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), πριν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Βελαγιατί προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εναντίον κάθε ιδέας για νέα διαπραγμάτευση και αλλαγή της πυρηνικής συμφωνίας.

«Το Ιράν δέχεται την πυρηνική συμφωνία όπως αυτή προετοιμάσθηκε και δεν θα δεχθεί να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν απ’ αυτήν οτιδήποτε», δήλωσε ο Βελαγιατί.

«Ακόμη κι αν οι σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, επιδιώξουν να αναθεωρήσουν την πυρηνική συμφωνία μαζί με τους Αμερικανούς ώστε οι τελευταίοι να παραμείνουν σ’ αυτή, μία από τις επιλογές που θα έχουμε θα είναι η αποχώρηση από τη συμφωνία», υπογράμμισε ο Βελαγιατί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «τραπέζωσε» την αφρόκρεμα της παγκόσμιας τεχνολογίας από τον Έλον Μασκ μέχρι τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Το παρών έδωσαν ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σούνταρ Ποτσάι, ο ιδρυτής της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ο πρόεδρος της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν και ο CEO της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι
Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε στον Λευκό Οίκο τα κορυφαία ονόματα της τεχνολογίας
Λίντσεϊ Κλάνσι: Ανατροπή από την υπεράσπιση μετά το αδιέξοδο στη δίκη για τον θάνατο των 3 παιδιών της – «Πού είναι τα αποδεικτικά στοιχεία;»
Ο δικηγόρος της 36χρονης μητέρας αμφισβητεί πλέον ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τη συνδέουν με τους θανάτους των τριών παιδιών της - Τι απαντά η εισαγγελέας
Η Λίτσει Κλάνσι