Κόσμος

Ιράν: Απειλές των ΗΠΑ για τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Οι ΗΠΑ απείλησαν ξανά το Ιράν πως θα έρθουν σε σύγκρουση στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) τον επόμενο μήνα, αν η Τεχεράνη δεν συνεργαστεί περισσότερο με την υπηρεσία.

Μία κλιμάκωση που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν.

Η Τεχεράνη βρίσκεται σε αντιπαράθεση σε αρκετά μέτωπα με την IAEA, το 35μελές Συμβούλιο Κυβερνητών της οποίας διεξάγει αυτή την εβδομάδα την τριμηνιαία συνεδρίασή του.

«Στην περίπτωση που η μη συνεργασία με τον Ιράν δεν αποκατασταθεί άμεσα το Συμβούλιο της ΙΑΕΑ δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη σύγκληση έκτακτης διάσκεψης πριν από το τέλος της χρονιάς προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση» σύμφωνα με μία ανακοίνωση των ΗΠΑ προς το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ.

Ζήτημα επιστροφής των καμερών στο συγκρότημα του Καράτζ

Στην ίδια ανακοίνωση έγινε ειδικότερη αναφορά στην επανεγκατάσταση καμερών της ΙΑΕΑ στο εργαστήριο του συγκροτήματος της Καράτζ, το οποίο κατασκευάζει τμήματα των εξελιγμένων φυγοκεντρωτών που εμπλουτίζουν το ουράνιο. Το εργαστήριο αυτό έγινε στόχος επιχείρησης δολιοφθοράς τον Ιούνιο, για την οποία το Ιράν πιστεύει πως ήταν μία επίθεση από το Ισραήλ.

Μία από τις τέσσερις κάμερες της ΙΑΕΑ που είναι εγκατεστημένες εκεί καταστράφηκε και οι λήψεις της δεν έχουν ανακτηθεί. Το Ιράν απομάκρυνε όλες τις κάμερες μετά το επεισόδιο. .

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ότι δεν γνωρίζει αν το εργαστήριο λειτουργεί και πάλι και ότι ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Διακήρυξη Ντόναλντ Τραμπ για ειρήνη και ευημερία στη Γάζα: Το σχέδιο και η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε την Διακήρυξη Τραμπ για διαρκή ειρήνη και ευημερία στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: «Η Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αντέξει έναν νέο κύκλο πολέμων»
Από τη Συμφωνία για την Ειρήνη στο Σαρμ Ελ Σέιχ 14
CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει τελειώσει
Ο Αμερικανός Πρόεδρος οραματίζεται μία ριζικά μεταμορφωμένη Μέση Ανατολή, όπου οι ιστορικές έχθρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Άραβες γείτονές του θα τερματιστούν οριστικά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα