Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ιράν: Απελευθέρωση του Φιλιπιννέζου ναυτικού ζητά η Μανίλα

Ιράν: Απελευθέρωση του Φιλιπιννέζου ναυτικού ζητά η Μανίλα

Οι Φιλιππίνες παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση της κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία στο Στενό του Χορμούζ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζήτησε την απελευθέρωση ενός ναυτικού που κατάγεται από τις Φιλιππίνες και συγκαταλέγεται μεταξύ των 23 μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Stena Impero το οποίο είναι αγκυροβολημένο σήμερα στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.

“Ο πρεσβευτής μας στο Ιράν, Φρεντ Σάντος επικοινωνεί με τις ιρανικές αρχές επιζητώντας διαβεβαιώσεις ότι ο ναύτης από τις Φιλιππίνες, είναι ασφαλής κι ότι θα απελευθερωθεί σύντομα,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ στις Φιλιππίνες.

Πιέσεις και από την Γερμανία

Η Γερμανία καταδίκασε σήμερα την “αναίτια” κατάσχεση δύο εμπορικών πλοίων από το Ιράν στο Στενό του Χορμούζ, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή, κλιμάκωσε επικίνδυνα την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

Το Ιράν κατάσχεσε χθες το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero.

“Παροτρύνουμε το Ιράν να απελευθερώσει αυτό…, το πλοίο, αλλά και πλήρωμά του, άμεσα” δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Μία περαιτέρω κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων “θα είναι πολύ επικίνδυνη και…, θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης,” σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Ανησυχία και από το Παρίσι

Και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα την μεγάλη ανησυχία του για την κατάσχεση ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου από το Ιράν, στο Στενό του Χορμούζ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, έπληξε τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι κατάσχεσε το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero το οποίο έπλεε προς ένα λιμάνι στην Σαουδική Αραβία και ξαφνικά άλλαξε πορεία μετά το πέρασμα του από το Στενό του Χορμούζ στο στόμιο του Περσικού Κόλπου.

“Μάθαμε με μεγάλη ανησυχία την κατάσχεση του βρετανικού πλοίου από τις ιρανικές δυνάμεις,” ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του. Την καταδικάζουμε κι εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο.”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις