Ιράν: Αποφυλακίστηκε προσωρινά η Φαρίμπα Αντελχάχ

Η ανθρωπολόγος Φαρίμπα Αντελχάχ, που κρατείται στο Ιράν από τον Ιούνιο 2019, αποφυλακίστηκε προσωρινά και παραμένει στην Τεχεράνη με την οικογένειά της με ηλεκτρονικό βραχιόλι, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της.

«Βρίσκεται με την οικογένειά της στην Τεχεράνη. Δεν μας έχουν δώσει ακόμη ημερομηνία για την επιστροφή της στην φυλακή, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η προσωρινή αποφυλάκιση θα γίνει οριστική», δήλωσε ο δικηγόρος της.

Ειδικευμένη στο σιιτικό ισλάμ και το μετεπαναστατικό Ιράν στον Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) στο Παρίσι, η Φαρίμπα Αντελχάχ συνελήφθη στις; αρχές του Ιουνίου 2019 στην Τεχεράνη μαζί με τον σύντροφό της Ρολάν Μαρσάλ, ειδικό στην Αφρική, ο οποίος την επισκέφθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ο Ρολάν Μαρσάλ αποφυλακίσθηκε τον Μάρτιο. Ομως, η πανεπιστημιακός, γεννημένη το 1959 στο Ιράν, η οποία ζει στην Γαλλία από το 1977, καταδικάσθηκε στις 16 Μαΐου σε φυλάκιση πέντε ετών για «συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας».

Σε μήνυμά του στις αρχές του Ιουνίου προς τις ιρανικές αρχές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήριζε αυθαίρετη την σύλληψη της Φαρίμπα Αντελχάχ.

Κρίνοντας «απαράδεκτο ότι παραμένει στην φυλακή», ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε: «η δικαιοσύνη επιτάσσει την άμεση απελευθέρωση της συμπατριώτισσάς μας».

Οι ιρανικές αρχές, που δεν αναγνωρίζουν την διπλή υπηκοότητα, χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη ανάμειξη» στις ιρανικές υποθέσεις τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Γαλλίας για την απελευθέρωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή ευρωπαϊκή φόρμα, «λευκός καπνός» για το εμβόλιο, καταδίκη της Τουρκίας και έκκληση Μέρκελ

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή ευρωπαϊκή φόρμα, «λευκός καπνός» για το εμβόλιο, καταδίκη της Τουρκίας και έκκληση Μέρκελ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της ΕΕ του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο όπως γίνεται γνωστό ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα αναπτύσσουν ισχυρά αντισώματα για 150 μέρες

Κορονοϊός: Ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα αναπτύσσουν ισχυρά αντισώματα για 150 μέρες

Ο κορονοϊός παραμένει σχεδόν άγνωστος παρά τις εντατικές έρευνες των επιστημόνων. Νέα έρευνα δείχνει ότι ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα αναπτύσσουν αντισώματα για τουλάχιστον ... Διαβάστε περισσότερα