Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιράν: Αυξάνει την ικανότητα για εμπλουτισμό ουρανίου

Ιράν

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν προκάλεσε σάλο. Τα πρώτα αποτελέσματα της… κίνησης του Αμερικανού προέδρου αρχίζουν να φαίνονται. Ήδη, η Τεχεράνη ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι θα αυξήσει την ικανότητά της για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ήταν 8 Μαΐου όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε φαρδιά πλατιά την τεράστια υπογραφή του στην απόφαση να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας, η Τεχεράνη τραβάει το σχοινί και το Ισραήλ βρυχάται και απειλεί με σύρραξη!

Την Τρίτη (05.06.2018) η Τεχεράνη έκανε αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει: ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι θέτει σε λειτουργία σχέδιο για να αυξήσει την ικανότητά του να εμπλουτίζει ουράνιο. Θα το κάνει αυξάνοντας τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης που διαθέτει, δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Μια επιστολή κατατέθηκε χθες (σ.σ. Δευτέρα) στην Υπηρεσία για την έναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Σαλεχί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. «Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ίσως αύριο βράδυ στο Νατάνζ (κεντρικό Ιράν) μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το άνοιγμα του κέντρου παραγωγής νέων συσκευών φυγοκέντρησης», πρόσθεσε ο Σαλεχί, που είναι και επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

«Αν προχωρούσαμε κανονικά, θα χρειαζόμασταν έξι ή επτά χρόνια, αλλά αυτές [οι υποδομές για την κατασκευή συσκευών φυγοκέντρησης] θα είναι έτοιμες τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο Σαλαχί σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Πρόσθεσε ότι το Ιράν αναπτύσσει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρισμού στις εγκαταστάσεις στη Νατάνζ, που βρίσκεται περίπου 300 χλμ. νότια της Τεχεράνης.

«Δεν παραβιάζεται η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν»

«Αυτό που κάνουμε δεν παραβιάζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν (σ.σ. υπεγράφη τον Ιούνιο του 2015)», υποστήριξε ο Σαλεχί. Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο η ανακοίνωση της παραγωγής συσκευών φυγοκέντρησης «δεν σημαίνει πως θα αρχίσουμε τη συναρμολόγηση των συσκευών φυγοκέντρησης έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν».

O Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, αντιπρόεδρος του Ιράν και επικεφαλής της υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας – Φωτογραφία Reuters

Έσπευσε δε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους πως «αυτά τα βήματα δεν σημαίνουν πως οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει». Από την ημέρα που αποχώρησαν οι ΗΠΑ, το Ιράν είναι σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η συμφωνία της Βιέννης.

Όλα αυτά ενώ το βράδυ της Δευτέρας (04.06.2018) ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή για την επίσπευση των ετοιμασιών προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου αν καταργηθεί η πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο – Φωτογραφία Reuters

Έξαλλος ο Νετανιάχου

Η είδηση για την κίνηση του Ιράν δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει ένταση στο Ισραήλ. Χαρακτηριστική η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κάνει περιοδεία στην Ευρώπη αυτές τις μέρες. Διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Πριν από δυο μέρες ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δήλωσε ότι σκοπεύει να καταστρέψει το Ισραήλ. Χθες, εξήγησε και πως θέλει να το καταφέρει: με απεριόριστο εμπλουτισμό ουρανίου για να δημιουργήσει πυρηνικό οπλοστάσιο» δήλωσε ο Νετανιάχου.

Κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Τελ Αβιν δεν θα αφήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Ισραήλ θέλει… στρατιωτικό συνασπισμό

Ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών είχε, νωρίτερα, προχωρήσει ένα βήμα πιο… πέρα. Είχε ζητήσει να σχηματιστεί στρατιωτικός συνασπισμός εναντίον του Ιράν, αν η Τεχεράνη ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να πάρει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και όλος ο δυτικός συνασπισμός –οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ σίγουρα θα συμμετέχουν– δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι αν οι Ιρανοί ξεκινήσουν και πάλι (τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο), θα σχηματιστεί ένας στρατιωτικός συνασπισμός εναντίον τους», δήλωσε ο Ίσραελ Κατζ, υπουργός Πληροφοριών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Sputnik

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις