Κόσμος

Ιράν: Δεν δίνουμε έλεγχο του Ορμούζ, δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου, συζητήσεις για τα πυρηνικά εντός 60 ημερών

Τι μεταδίδει το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια διαφορετική εκδοχή του μνημονίου συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που φαίνεται να ικανοποιεί όλες τις βασικές θέσεις της Τεχεράνης, παρουσιάζει το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν (IRNA). Σύμφωνα με το IRNA, το Ιράν δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον έλεγχο των στενών του Ορμούζ στο πλαίσιο συμφωνίας με ΗΠΑ, ενώ διατηρεί το δικαίωμα εμπλουτισμού στο πυρηνικό του πρόγραμμα κατά τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

«Το Ιράν δεν αναλαμβάνει σ’ αυτό το κείμενο καμιά δέσμευση να παραχωρήσει τη διαχείριση των στενών ούτε να αποκαταστήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την αμερικανική και ισραηλινή στρατιωτική επίθεση», σύμφωνα με το IRNA, το οποίο περιγράφει «τις γενικές γραμμές του υφιστάμενου κειμένου» που οδεύει προς οριστικοποίηση με τις ΗΠΑ. 

Το IRNA μετέδωσε επίσης ότι, βάσει του σχεδίου συμφωνίας-πλαισίου, το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα εξετασθεί κατά τις 60 ημέρες των διαπραγματεύσεων που θα διεξαγάγει η Τεχεράνη με την Ουάσινγκτον, με την Τεχεράνη να επιμένει στο «δικαίωμά» της στον εμπλουτισμό.

«Το Ιράν θα διαπραγματευθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα αποκλειστικά στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ζητήματα όπως το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει το ουράνιο και να διατηρεί εμπλουτισμένες ύλες (…) θα προωθηθούν για να περιληφθούν στην τελική συμφωνία», μετέδωσε το IRNA.

Υπενθυμίζεται ότι ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν το πρωί της Παρασκευής (12.06.2026) την ύπαρξη σχεδίου συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ειδικότερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο να τεθεί ένα πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένου του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτό το σχέδιο συμφωνίας-πλαισίου προβλέπει τη «διαρκή και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, περιλαμβανομένου του Λιβάνου», «60 ημέρες διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας στα πυρηνικά ζητήματα και την πλήρη άρση των κυρώσεων» που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επικαλούμενο πηγή στην ιρανική διαπραγματευτική ομάδα, το πρακτορείο ανέφερε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει «την αποδέσμευση δεσμευμένων ιρανικών κεφαλαίων 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια της τελικής περιόδου διαπραγμάτευσης των 60 ημερών», διευκρινίζοντας ότι το μισό του ποσού αυτού θα «τεθεί στη διάθεση του Ιράν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Πιθανή η υπογραφή την Κυριακή στη Γενεύη

Οι διπλωματικές διεργασίες εντείνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα – από 15 έως 17 Ιουνίου στις γαλλικές Άλπεις – και, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εξετάζεται η πραγματοποίηση τελετής υπογραφής στη Γενεύη την Κυριακή (14.06.2026), εφόσον ολοκληρωθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Κατά το Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε μνημόνιο κατανόησης και όχι σε τελική συμφωνία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την Ουάσιγκτον ή την Τεχεράνη σχετικά με τον τόπο ή την ακριβή ημερομηνία υπογραφής, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να τονίζουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για την αποδοχή της συμφωνίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο δημοφιλή
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Νότια Αφρική: Διαρρήκτες βασάνιζαν δύο ηλικιωμένους επί 3 ώρες – Τους έριξαν βραστό νερό, προσπάθησαν να κόψουν τις θηλές της γυναίκας
Ο 67χρονος αρνήθηκε να δώσει τα κλειδιά ενός χρηματοκιβωτίου στους δράστες και εκείνοι ξεκίνησαν να τους βασανίζουν - Απείλησαν να βιάσουν την 68χρονη σύζυγο
Αστυνομία της Νότιας Αφρικής
Επεισόδιο του Αμπντούλ ελ Σαγιέντ με δημοσιογράφο του Sky News – Το βίντεο έγινε viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 8,8 εκατομμύρια προβολές
Το βρετανικό δίκτυο αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του ελ Σαγιέντ ότι ο δημοσιογράφος «κυνηγούσε» τον πολιτικό ή ότι έχει μόνο πέντε θεατές στις ΗΠΑ
Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Abdul El-Sayed
16
Ο Τραμπ παραδέχεται ότι έχασε στις ενδιάμεσες εκλογές λόγω του πολέμου με το Ιράν που «οδήγησε σε μια μικρή αύξηση στην τιμή της βενζίνης»
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις εξελίξεις στους δημοσιογράφους - Απάντησε αρνητικά στο αν σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Χέγκσεθ
AP Photo
52