Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ιράν: Δεν θα ξεγελαστούμε από τις ΗΠΑ λέει ο Χαμενεΐ

Ιράν: Δεν θα ξεγελαστούμε από τις ΗΠΑ λέει ο Χαμενεΐ
photo epa

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα “ξεγελαστεί” από την προσφορά του Ντόναλντ Τραμπ για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα ο Χαμενεΐ διαμήνυσε πως το Ιράν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βαλλιστικό πρόγραμμά της, ενώ έχει έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με τις ΗΠΑ εδώ και ένα μήνα, έναν χρόνο αφότου η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και επέβαλαν ξανά κυρώσεις στην ιρανική οικονομία.

Σύμφωνα με το ΑΜΝΑ ο Τραμπ θεωρεί εσφαλμένη τη συμφωνία που υπέγραψε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, επειδή δεν καλύπτει το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν περιορίζει τον ρόλο της Τεχεράνης στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Έχει καλέσει το Ιράν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το Ιράν “έχει την ευκαιρία να γίνει μια σπουδαία χώρα, με την ίδια ηγεσία. Δεν επιδιώκουμε την αλλαγή του καθεστώτος. Θέλω απλώς να το αποσαφηνίσω. Επιδιώκουμε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα”.

Αντιδρώντας σε αυτά τα σχόλια, ο Χαμενεΐ είπε σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση: “Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πρόσφατα ότι το Ιράν μπορεί να πετύχει την ανάπτυξη με τους σημερινούς ηγέτες του. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος. Αλλά αυτό το πολιτικό κόλπο δεν θα ξεγελάσει τους Ιρανούς αξιωματούχους και το ιρανικό έθνος”.

“Η Αμερική δεν θα καταφέρει να αφαιρέσει από το Ιράν τις πυραυλικές δυνατότητές του”, πρόσθεσε ο Χαμενεΐ, μιλώντας σε μια τελετή για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, που τηρεί ηπιότερη στάση, άφησε την περασμένη εβδομάδα να εννοηθεί ότι η χώρα του μπορεί να δεχτεί να προσέλθει σε συνομιλίες εφόσον οι ΗΠΑ την σεβαστούν και άρουν τις κυρώσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις