Κόσμος

Ιράν: Έφτιαξε δικό του εμβόλιο κατά του κορονοϊού και το χορηγεί στους πολίτες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενέκριναν τη χρήση ενός εμβολίου ιρανικής παρασκευής που δεν έχει λάβει ακόμη άδεια κυκλοφορίας, για περιπτώσεις που χρήζουν επειγόντως εμβολιασμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρανικού Τύπου, το μέτρο αυτό έχει στόχο να αντισταθμίσει την έλλειψη εμβολίων επιτρέποντας τη χορήγηση μιας δεύτερης δόσης στους ανθρώπους που έχουν λάβει ήδη μια πρώτη.

“Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου Barekat χορηγήθηκε και το εμβόλιο θα προστεθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού από την προσεχή εβδομάδα” (Σάββατο, πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο Ιράν), δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου του.

Το “COVIran Barekat” όπως είναι η πλήρης ονομασία του, αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα του Τάγματος του Ιμάμη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, η παραγωγή του εμβολίου ξεκίνησε στις “αρχές Ιουνίου” και έκτοτε “σχεδόν τρία εκατομμύρια δόσεις” βγήκαν από το εργοστάσιο.

Το Irna μετέδωσε στις 7 Ιουνίου ότι η Δρ Μίνου Μοχράζ, ειδική στην Ανοσολογία και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου καταπολέμησης του κορονοϊού, είχε ζητήσει από το υπουργείο να εκδώσει “το συντομότερο δυνατό άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης” για το COVIran Barekat.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής από την πανδημία της Covid-19. Η νόσος έχει προκαλέσει περισσότερους από 82.000 θανάτους σε ένα σύνολο τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά κατ’ ομολογία των αρχών.

Η Τεχεράνη, εξουθενωμένη από τις αμερικανικές κυρώσεις, διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να εισάγει τα εμβόλια τα οποία χρειάζεται για να προστατεύσει τον πληθυσμό της, λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών της να πληρώσει τους προμηθευτές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι (σε συνολικό πληθυσμό 83 εκατομμυρίων κατοίκων) έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού τον Φεβρουάριο, αλλά μόνο 851.207 Ιρανοί έλαβαν τις δύο απαραίτητες δόσεις.

Ο Τύπος πρόσφατα εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη εμβολίων που κινδυνεύει να είναι αιτία να χαθούν όλα τα οφέλη του εμβολιασμού αν χιλιάδες πολίτες δεν κάνουν τη δεύτερη δόση μέσα στις απαραίτητες προθεσμίες.

Εκτός από το Μπαρεκάτ, τέσσερα ακόμη ιρανικά εμβόλια κατά της Covid-19 είναι επί του παρόντος στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κρίστα Πάικ επέζησε και μιλά μετά από την αποτυχημένη θανατηφόρα ένεση – Το θρίλερ για το εάν θα γίνει νέα προσπάθεια θανάτωσης
Της χορηγήθηκαν δύο δόσεις πεντοβαρβιτάλης, αλλά συνέχισε να αναπνέει - Παραμένει στο νοσοκομείο μετά την αποτυχημένη εκτέλεση που προκάλεσε έρευνα στο Τενεσί
Christa Pike
Προκλητική η Χαμάς: Πανηγυρίζει 3 χρόνια μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου με βίντεο του Σινουάρ πριν σκοτωθεί – «Εξαιρετικό επίτευγμα»
Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα αμοντάριστο υλικό από την περιοχή Τελ αλ-Σουλτάν, στη Ράφα τον Οκτώβριο του 2024 - Η επίθεση της Χαμάς επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ, λέει το Ιράν
Μαχητές της Χαμάς
Παγκόσμιος συναγερμός για πιθανή εξάπλωση της πανώλης: Πληροφορίες για δεύτερο θάνατο – 4 χώρες βάζουν μπλόκο στα σύνορα μετά τον θάνατο της 28χρονης
Δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας για την πανώλη, λέει η Ρωσία και καταγγέλλει fake news - ΠΟΥ, ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από τη Ρωσία «ταχεία και διαφανή» πληροφόρηση
Κόσμος στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας 14
Ξεσπά η μητέρα του 15χρονου στη Γαλλία που ακρωτηριάστηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης: «Του έκλεψαν τη ζωή»
«Δεν σήκωσε τη χειροβομβίδα από το έδαφος» λέει η μητέρα του 15χρονου - «Πάγωσε» η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης στις μαθητικές διαδηλώσεις μετά τον ακρωτηριασμό του 15χρονου
Επεισόδια στη Γαλλία 10