Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιράν: Ή θα είμαστε όλοι ασφαλείς στον Κόλπο, η κανείς

Ιράν: Ή θα είμαστε όλοι ασφαλείς στον Κόλπο, η κανείς

Είτε όλες οι χώρες του Κόλπου θα έχουν ασφάλεια, “είτε όλες θα στερούνται ασφαλείας”, προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σήμερα σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Κουβέιτ Al Rai.

Στο άρθρο του ο Ζαρίφ επεσήμανε ότι η ασφάλεια του Κόλπου μπορεί να επιτευχθεί μέσω του διαλόγου μεταξύ των χωρών της περιοχής, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, και χωρίς την παρέμβαση ξένων δυνάμεων.

Η Σαουδική Αραβία, που εμπλέκεται σε πολέμους δι’ αντιπροσώπων στην περιοχή ενάντια στον βασικό της εχθρό, το Ιράν, έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, ενώ την ευθύνη για τις επιθέσεις έχουν αναλάβει οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι συζήτησε σήμερα το θέμα της περιφερειακής ασφάλειας με ανώτερους αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Συνάντηση Χαλίντ με Πομπέο και Έσπερ

Ο υφυπουργός Άμυνας πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, αδελφός του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανέφερε στο Twitter ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ “στέκονται δίπλα η μία στην άλλη στην προσπάθειά τους για ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας”, τόνισε στην ανάρτησή του ο πρίγκιπας Χάλιντ.

Ο ίδιος συζήτησε με τον Έσπερ τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους στον τομέα της ασφάλειας και επιβεβαίωσε “τη στενή στρατιωτική συνεργασία τους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις