Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ιράν: Κανένα μέλος του ΟΠΕΚ δεν επιτρέπεται να πάρει το “μερίδιό” μας στις εξαγωγές πετρελαίου

Ιράν: Κανένα μέλος του ΟΠΕΚ δεν επιτρέπεται να πάρει το “μερίδιό” μας στις εξαγωγές πετρελαίου

Να τηρεί τις αποστάσεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) από την πολιτική ατζέντα ορισμένων μελών του, ζήτησε σήμερα υψηλόβαθμος Ιρανός διπλωμάτης από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, σημειώνοντας ότι σε κανέναν δεν επιτρέπεται να πάρει το μερίδιο στην παραγωγή και στην εξαγωγή πετρελαίου μιας άλλης χώρας μέλους του οργανισμού, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου SHANA.

“Καμία χώρα δεν επιτρέπεται να πάρει το μερίδιο άλλων μελών στην παραγωγή και στην εξαγωγή πετρελαίου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και η υπουργική διάσκεψη του ΟΠΕΚ δεν έχει εκδώσει καμία άδεια για ενέργειες αυτού του είδους”, μετέδωσε το SHANA, επικαλούμενο δηλώσεις του Καζέμ Γαριμπαμπαντί, που είναι ο μόνιμος απεσταλμένος του Ιράν στους διεθνείς οργανισμούς που έχουν έδρα στη Βιέννη.

Το Ιράν, το οποίο έχει ζητήσει από τον ΟΠΕΚ να το υποστηρίξει έναντι των νέων κυρώσεων που του επέβαλαν οι ΗΠΑ, επισημαίνει ότι δεν έχει συναινέσει ακόμη στην άποψη της Σαουδικής Αραβίας ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να αυξηθεί η παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου.

Η “ομάδα δράσης” των ΗΠΑ δεν θα ανατρέψει τις αρχές

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως η νεοϊδρυθείσα στους κόλπους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ομάδα Δράσης για το Ιράν αποσκοπεί στην ανατροπή των ιρανικών αρχών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διόρισε την Πέμπτη τον υψηλόβαθμο πολιτικό σύμβουλο Μπράιν Χουκ ειδικό απεσταλμένο για το Ιράν και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για το Ιράν, η οποία θα συντονίζει την εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση πιέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την απόσυρση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Ο Ζαρίφ έγραψε σήμερα σχετικά με αυτό στο Twitter: “Πριν από 65 χρόνια, οι ΗΠΑ ανέτρεψαν την δημοκρατικά εκλεγμένη δημοφιλή κυβέρνηση του Μοσαντέκ, αποκαθιστώντας την δικτατορία και υποδουλώνοντας τους Ιρανούς για τα επόμενα 25 χρόνια. Τώρα μια “Ομάδα Δράσης” ονειρεύεται να κάνει το ίδιο μέσω των πιέσεων, της παραπληροφόρησης και της δημαγωγίας. Ποτέ ξανά”.

Το 1953, οι ΗΠΑ βοήθησαν στην ενορχήστρωση της ανατροπής του εκλεγμένου σε ελεύθερες εκλογές πρωθυπουργού Μοχαμέντ Μοσαντέκ, αποκαθιστώντας στην εξουσία τον σάχη Μοχαμέντ Ρεζά Παχλαβί. Ο σάχης ανατράπηκε με την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 στο Ιράν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις