Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Ιράν: Καταδικάστηκε σε θάνατο Ιρανογερμανός για διαφθορά – Ο ρόλος του FBI και της CIA

Ιράν: Καταδικάστηκε σε θάνατο Ιρανογερμανός για διαφθορά – Ο ρόλος του FBI και της CIA

Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο του Ιράν με την κατηγορία της «διαφθοράς επί της γης», καθώς κατηγορείται ότι ηγείται οργάνωση η οποία θεωρείται υπεύθυνη για ένοπλες και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ιρανικών δικαστικών αρχών Mizan, ο ιρανογερμανός Τζαμσίντ Σαρμάντ, που έχει επίσης άδεια παραμονής στις ΗΠΑ, κατηγορείται από το Ιράν ότι ηγείται φιλομοναρχικής οργάνωσης που θεωρείται υπεύθυνη για φονική βομβιστική επίθεση το 2008 και για τον σχεδιασμό άλλων επιθέσεων στη χώρα.

«Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ, επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Tondar, καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά επί της γης ενώ σχεδίαζε και διεύθυνε τρομοκρατικές ενέργειες», σύμφωνα με το Mizan.

«Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να υποβληθεί έφεση κατά της ετυμηγορίας στο ανώτατο δικαστήριο», προσέθεσε το πρακτορείο.

Η σύλληψη του Σαρμαντ ανακοινώθηκε το 2020 μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Πληροφοριών, στην οποία χαρακτηρίστηκε «ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Tondar, ο οποίος διεύθυνε ένοπλες και τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράν από την Αμερική».

Η οργάνωση Tondar, που εδρεύει στο Λος Άντζελες και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή, δηλώνει ότι θέλει να αποκαταστήσει την ιρανική μοναρχία που ανετράπη από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Σαρμάντ, ηλικίας 66 ετών, είχε εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο του 2022 κατηγορούμενος ότι είχε συμμετάσχει σε επίθεση κατά τεμένους στη Σιράζ τον Απρίλιο του 2008, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Η δικαιοσύνη τον κατηγορούσε επίσης ότι είχε επαφές με «αξιωματούχους του FBI και της CIA» και ότι είχε «προσπαθήσει να επικοινωνήσει με πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ».

Οι υποστηρικτές του Σαρμάντ στη Γερμανία είχαν απορρίψει τις κατηγορίες αυτές τον Φεβρουάριο του 2022, ζητώντας από το Βερολίνο να «δράσει άμεσα» για να «σώσει τη ζωή του».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις