Κόσμος

Ιράν: Καταδικάστηκε σε θάνατο και δεύτερος πολίτης ως «εχθρός του Θεού» μετά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι αρχές του Ιράν καταδίκασαν σε θάνατο χθες (15.11.2022) έναν ακόμα διαδηλωτή, δύο ημέρες μετά την πρώτη καταδίκη που επιβλήθηκε σε σχέση με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Αυτή τη φορά ο κατηγορούμενος, διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή «τρομοκρατούσε ανθρώπους στον δρόμο χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό όπλο, πυρπόλησε τη μοτοσικλέτα ενός πολίτη και επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν άνθρωπο και τον τραυμάτισε», όπως έγραψε χθες το βράδυ η ενημερωτική ιστοσελίδα Mizan, η οποία συνδέεται με τις δικαστικές αρχές του Ιράν.

Η χρήση αιχμηρών όπλων «φανερώνει» πως ο κατηγορούμενος είναι εχθρός του Θεού και πρέπει να πεθάνει.

Η Mizan ανέφερε ότι ο καταδικασθείς μπορεί να ασκήσει έφεση.

Η πρώτη θανατική ποινή εναντίον διαδηλωτή

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, οι ιρανικές δικαστικές αρχές επέβαλαν την πρώτη θανατική ποινή εναντίον διαδηλωτή από τότε που ξεκίνησαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε πέντε άλλους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι δικαστικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής εκδώσει εντάλματα κατά εκατοντάδων διαδηλωτών και έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν δημόσιες δίκες.

Η καταστολή των δυναμικών διαδηλώσεων είναι εξαιρετικά βίαιη με τις καταγγελίες να αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, ενώ οι ιρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περισσότερα από 40 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι διαδηλώσεις μπορεί να πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, και να είχαν ως αίτημα για χαλάρωση των σκληρών θρησκευτικών κανόνων στη χώρα, όμως γρήγορα μετεξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το θεοκρατικό καθεστώς εδώ και δεκαετίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 28
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ