Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιράν: Οι Αρχές θέλουν να παρακολουθούν ποιες γυναίκες δεν φορούν μαντίλα με κάμερες στους δρόμους

Ιράν: Οι Αρχές θέλουν να παρακολουθούν ποιες γυναίκες δεν φορούν μαντίλα με κάμερες στους δρόμους
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι Αρχές του Ιράν σχεδιάζουν να αρχίσουν τη χρήση συστημάτων επιτήρησης μέσω βίντεο για να επιβάλλουν τη χιτζάμπ στις γυναίκες, με την εφημερίδα Etemad να αναφέρει σήμερα (3.2.2023) ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιοσύνης θέλει να το καταφέρει αυτό, επεκτείνοντας τα συστήματα παρακολούθησης στους δρόμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Etemad, από τα συστήματα παρακολούθησης της οδικής κυκλοφορίας στους δημόσιους χώρους, οι Αρχές θα βλέπουν ποιες γυναίκες δεν θα φοράνε μαντίλα. Αρχικά, θα της προειδοποιούν με SMS και σε περίπτωση που σημειωθούν επανειλημμένες παραβάσεις θα τιμωρούνται με πρόστιμα.

Ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, η Etemad είχε κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν την αυστηροποίηση των τιμωριών για παραβιάσεις του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα, όπως κοινωφελής εργασία, μαθήματα μετεκπαίδευσης, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα, εργασιακούς περιορισμούς και πρόστιμα.

Εδώ και μήνες, η περιβόητη αστυνομία ηθών, που πραγματοποιεί περιπολίες για να ελέγχει την τήρηση του νόμου για τη μαντίλα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τους δρόμους. Πολλές γυναίκες στις μητροπόλεις του Ιράν δεν φορούν πλέον μαντίλες.

Επικριτές στο Ιράν διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει κοινωνική υποστήριξη για τη νέα αυστηροποίηση του νόμου.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ισλαμική Δημοκρατία βιώνει ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Ιρανής, κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί αφού είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, μετά την σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις