Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ιράν: Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να «κλέψουν» πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο στη Θάλασσα του Ομάν

Ιράν: Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να «κλέψουν» πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο στη Θάλασσα του Ομάν

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε σήμερα πως απετράπη προσπάθεια των ΗΠΑ να «κλέψουν» πετρέλαιο στη Θάλασσα του Ομάν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί πότε έλαβε χώρα το συμβάν.

Πιο συγκεκριμένα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε πως ένα από τα ταχύπλοα σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ένα αμερικανικό πλοίο, το οποίο έφυγε από το σημείο, ήρθαν σε αντιπαράθεση για αυτό το λόγο και ανέφερε, μάλιστα, ότι πλάνα από το συμβάν θα μεταδοθούν σύντομα. Ούτε η κρατική τηλεόραση ούτε το Mehr ανέφεραν πότε έλαβε χώρα το συμβάν, όμως το Mehr το χαρακτήρισε «πρόσφατο».

Πριν από λίγο το ιρανικό δίκτυο Press TV μετέδωσε πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο προσπάθησαν να εμποδίσουν δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα στα χωρικά ύδατα του Ιράν. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, η συμπλοκή είχε διάφορα στάδια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν ένα δεξαμενόπλοιο που εξήγε ιρανικό πετρέλαιο και μετέφεραν το φορτίο του σε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο το οποίο και κατηύθυναν προς άγνωστο προορισμό».

Σε ένα δεύτερο στάδιο, το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη της αεροπορίας τους, «αιχμαλώτισε το σκάφος», σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις επιχείρησαν εκ νέου να εμποδίσουν τη διέλευση του δεξαμενόπλοιου χρησιμοποιώντας αρκετά ελικόπτερα και ένα πολεμικό πλοίο, αλλά απέτυχαν και πάλι».

«Το δεξαμενόπλοιο είναι τώρα στα ιρανικά χωρικά ύδατα», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίζει αν το σκάφος το οποίο ανέκτησαν οι Ιρανοί ήταν εκείνο στο οποίο οι Αμερικανοί είχαν μεταφέρει το πετρέλαιο.

Ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στο Μπαχρέιν, δήλωσε στο Reuters πως έχει δει τις πληροφορίες, αλλά προς το παρόν δεν έχει να δώσει κάποια πληροφορία.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις στρατιωτικές δραστηριότητές τους στον Κόλπο, λέγοντας πως οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών έχουν αυξήσει τις περιπολίες προκειμένου επίσης να διασφαλίσουν τη διέλευση ιρανικών πλοίων και να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις