Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ιράν: Συνελήφθη Γαλλοΐρανή ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών

Ιράν: Συνελήφθη Γαλλοΐρανή ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών

Συνελήφθη στο Ιράν μια Γαλλοΐρανή ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού, η Φαριμπά Αντελχάχ. Την είδηση έκανε γνωστή το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της σύλληψης αυτής.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την σύλληψη μιας γυναίκας στο Ιράν. Οι γαλλικές αρχές “προέβησαν σε διαβήματα προς τις ιρανικές αρχές για να αποσπάσουν από την πλευρά τους πληροφορίες για την κατάσταση και τις συνθήκες σύλληψης της Φαριμπά Αντελχάχ και να ζητήσουν πρόσβαση σε προξενική προστασία για την υπήκοό τους, αλλά δεν έλαβαν καμιά ικανοποιητική απάντηση μέχρι τώρα”, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μέσα ενημέρωσης στα περσικά, που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, μετέδωσαν την πληροφορία για τη σύλληψη αυτή αναφέροντας ότι έγινε πριν από “τρεις εβδομάδες”.

“Η Γαλλία καλεί τις ιρανικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως για την κατάσταση της Αντελχάχ και τους επαναλαμβάνει τα αιτήματά της, κυρίως αυτή για μια άδειας χωρίς καθυστέρηση για πρόσβαση σε προξενική προστασία”, αναφέρει το υπουργείο.

Ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (Ceri) στο Παρίσι, η Φαριμπά Αντελχάχ συνεργάζεται με διάφορα επιστημονικά περιοδικά όπως το “Iranian Studies” και το “La Revue des mondes musulmans et de la Mediterranee”. Η ίδια έχει γράψει πολλές δημοσιεύσεις για το Ιράν και το Αφγανιστάν, αναφέρει η ιστοσελίδα του Sciences Po.

Οι σχέσεις του Ιράν με τις δυτικές χώρες είναι τεταμένες τελευταία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη, που κατηγορείται ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις