Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ιράν: Συνελήφθησαν πέντε άνδρες με την κατηγορία της κατασκοπίας

Ιράν

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν πέντε Ιρανούς με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Γερμανίας, και καταδίκασαν τουλάχιστον δύο από αυτούς σε ποινές φυλάκισης, ανακοίνωσαν σήμερα οι δικαστικές αρχές.

«Τους τελευταίους μήνες, πέντε Ιρανοί που κατασκόπευαν για λογαριασμό ξένων υπηρεσιών πληροφοριών συνελήφθησαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο Σαχράμ Σιρχανί διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και προσπάθησε να στρατολογήσει Ιρανούς αξιωματούχους για τη βρετανική υπηρεσία MI6», είπε ο Εσμαϊλί.

Ο Σιρχανί διαβίβασε απόρρητες πληροφορίες για συμβόλαια της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Άμυνας του Ιράν, είπε. Ο Σιρχανί κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης.

Ο Μασούντ Μοσαχέμπ, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας του ιρανο-αυστριακού συνδέσμου φιλίας, καταδικάστηκε από την πλευρά του σε κάθειρξη δέκα ετών για κατασκοπεία υπέρ της ισραηλινής Μοσαντ και των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους άλλους τρεις κρατούμενους, αλλά είπε πως εργάζονταν σε κρατικές υπηρεσίες.

«Οι συλλήψεις έγιναν στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας καθώς και στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», είπε ο Εσμαϊλί.

Εκρήξεις και πυρκαγιές ξέσπασαν γύρω από ιρανικές στρατιωτικές, πυρηνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους τελευταίους μήνες, από μια έκρηξη στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση Νατάνζ έως μια πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση ανάπτυξης όπλων.

Ο βουλευτής Τζαβάντ Καριμί Γκοντουσί δήλωσε σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ ότι η έκρηξη στη Νατάνζ προκλήθηκε από «παραβίαση της ασφάλειας». Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Noor, που συνδέεται με το επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, απέδωσε αργότερα την ευθύνη για την έκρηξη σε Ιρανό εργολάβο.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δολιοφθοράς από εχθρούς όπως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και δεν κατηγόρησε ευθέως τις χώρες αυτές.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις