Σάββατο, 20 Απρ.
16oC Αθήνα

Ιράν: Τα βαριά ήθη δεν αλλάζουν εύκολα – Η αστυνομία ελέγχει ξανά αν οι γυναίκες φορούν μαντίλα στο αυτοκίνητο

Ιράν: Τα βαριά ήθη δεν αλλάζουν εύκολα – Η αστυνομία ελέγχει ξανά αν οι γυναίκες φορούν μαντίλα στο αυτοκίνητο
Reuters

Η αστυνομία στο Ιράν ξεκινά και πάλι να ελέγχει αν οι γυναίκες που επιβαίνουν σε αυτοκίνητα φορούν την ισλαμική μαντίλα. Την ανακοίνωση μετέδωσαν σήμερα (02.01.2023) τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περισσότερες από 100 ημέρες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντία, το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, που όμως – όπως φαίνεται – δεν θα αλλάξουν εύκολά τα βαριά του ήθη.

«Η αστυνομία ξεκίνησε την εφαρμογή του νέου σταδίου του προγράμματος Nazer-1 («εποπτεία» στα περσικά) σε όλη τη χώρα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο» της αστυνομίας.

Βάσει του προγράμματος αυτού, η ιρανική αστυνομία ελέγχει αν οι γυναίκες που επιβαίνουν σε αυτοκίνητα φορούν την ισλαμική μαντίλα και στέλνει μήνυμα στα κινητά των παραβατριών, εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Fars, το μήνυμα θα αναφέρει: «Παρατηρήθηκε ότι μέσα στο όχημά σας δεν φορούσατε χιτζάμπ. Είναι απαραίτητο να σέβεστε τους κανόνες της κοινωνίας και να φροντίσετε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

Το πρόγραμμα Nazer τέθηκε σε εφαρμογή από την αστυνομία το 2020.

Μετά τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν έπειτα από τον θάνατο της Αμινί η αστυνομία ηθών σταμάτησε να συλλαμβάνει γυναίκες που βρίσκονταν σε δημόσιους χώρους χωρίς να φορούν μαντίλα και να τις οδηγεί σε αστυνομικά τμήματα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί είχε δηλώσει ότι διαλύθηκε η αστυνομία ηθών. Ωστόσο οι ακτιβιστές αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα στη δήλωση αυτή, η οποία έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Μοντεζερί και δεν προερχόταν από ξεκάθαρη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις