Τετάρτη, 29 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ιράν: «Θάνατος στην Αμερική» το σύνθημα σε διαδηλώσεις

Ιράν: «Θάνατος στην Αμερική» το σύνθημα σε διαδηλώσεις

Το Ιράν γιορτάζει σήμερα την 40η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, με διαδηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ να πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις.

Στην Τεχεράνη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί μπροστά στο κτίριο όπου βρισκόταν η αμερικανική πρεσβεία, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε απευθείας εικόνες από αντίστοιχες διαδηλώσεις σε άλλες ιρανικές πόλεις, όπως η Μάσχαντ και η Ισφαχάν, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, αλλά και στην Ιλάμ, τη Σιράζ, τη Μπουσέρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, «οι ιρανικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο καθώς και εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις» σε όλη τη χώρα.

Στην Τεχεράνη άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούσαν πανό στα αγγλικά και τα περσικά τα οποία έγραφαν: «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, νίκη για το Ισλάμ» και άλλα που κορόιδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλοι κρατούσαν κίτρινες σημαίες στις οποίες είχαν γράψει «Κάτω η Αμερική», αλλά και πανό που αναφέρονταν στη χθεσινή ομιλία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για την ανάγκη να εμποδιστούν οι ΗΠΑ να «πατήσουν το πόδι τους» στο Ιράν.

Ο Χαμενεΐ εξάλλου απέκλεισε εκ νέου χθες Κυριακή το ενδεχόμενο διαλόγου με τις ΗΠΑ.

«Η σταθερή αντίθεση στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία που διαθέτει το Ιράν για να τις αποτρέψει να εισέλθουν στην αγαπημένη μας χώρα», δήλωσε ο Χαμενεΐ στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στα περσικά στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Αυτό το μέτρο, που υπαγορεύεται από τη λογική, απαγορεύει στην Αμερική να παρεισφρήσει εκ νέου στο Ιράν, συνιστά απόδειξη της πραγματικής εξουσίας και της ισχύος του Ιράν και δείχνει ότι η εξουσία (των Ηνωμένων Πολιτειών) δεν είναι παρά εικονική», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

Στις 4 Νοεμβρίου 1979 τουλάχιστον εννέα μήνες μετά την ανατροπή του τελευταίου σάχη του Ιράν μια ομάδα φοιτητών, υπέρμαχων της Ισλαμικής Επανάστασης, εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, κρατώντας ομήρους. Για να τους αφήσουν ελεύθερους ζητούσαν οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον σάχη για να δικαστεί στο Ιράν.

Η κρίση λύθηκε 444 ημέρες αργότερα μετά τον θάνατο στην Αίγυπτο του σάχη και την απελευθέρωση των 52 Αμερικανών διπλωματών.

Έκτοτε οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον δεν έχουν αποκατασταθεί ποτέ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις