Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ιράν: Το παρασκήνιο πίσω από το ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία – Γιατί μπήκαν στο στόχαστρο

Ιράν: Το παρασκήνιο πίσω από το ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία – Γιατί μπήκαν στο στόχαστρο

Στα ύψη παραμένει η αγωνία για τα πληρώματα των δύο ελληνικών τάνκερ μετά το ρεσάλτο στον Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιραν.

Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι πολλές με το Star αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο πίσω από το ρεσάλτο και πώς εμπλέκεται η Ρωσία. Οι Ιρανοί φαίνεται να έχουν μετακινήσει τα δυο ελληνικά τάνκερ, καθώς πηγαίνουν στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.

Ρωσία και Ιράν φαίνεται πως έχουν συμμαχήσει για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των δυτικών. Έτσι οι Ιρανοί κομάντος έκαναν ρεσάλτο στα 2 ελληνικά τάνκερ για αντίποινα στη νόμιμη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου με ιρανική σημαία πριν λίγες μέρες στην Κάρυστο.

Σε αυτό το κλίμα η αγωνία κορυφώνεται για τους Έλληνες ναυτικούς με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να ζητά την άμεση απελευθέρωση τους. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tasnim οι Ιρανικες ναυτιλιακές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δε διατρέχουν κίνδυνο.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», γράφει το πρακτορείο Tasnim.

New York Times: «Το Ιράν απειλεί άλλα 17 ελληνικά δεξαμενόπλοια»

Παράλληλα οι New York Times σε δημοσίευμά τους αποκαλύπτουν ότι δεν αποκλείεται και άλλα ελληνικά πλοία να έχουν την ίδια τύχη.

Το πρακτορείο Tasniim προειδοποίησε ότι άλλα 17 τάνκερ υπό ελληνική σημαία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο θα δεσμευτούν από το Ιράν αν το δεξαμενόπλοιο και το φορτίο του δεν επιστραφούν.

Το πειρατικό ρεσάλτο έχει πυροδοτήσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Μεγάλα ξένα πρακτορεία όπως η Daily Mail και το France 24 μεταδίδουν την είδηση, ενώ ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις