Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πειρατεία στον Περσικό: Στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς κατευθύνονται τα ελληνικά τάνκερ

Πειρατεία στον Περσικό: Στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς κατευθύνονται τα ελληνικά τάνκερ

Συνεχίζεται το θρίλερ με το πλήρωμα των δύο ελληνικών πλοίων στα οποία από την Παρασκευή (27.05.2022) έχει γίνει ρεσάλτο από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr τα δύο τάνκερ άλλαξαν θέση και έχει χαθεί η επικοινωνία με το πλήρωμα. Νωρίς το πρωί άτομο που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα δύο πλοία ενημέρωσε ότι πρόθεση των Ιρανών είναι να τους αλλάξουν θέση. Είναι πιθανό να τους έχουν πάρει πάλι τα κινητά τηλέφωνα, είτε εκεί που τους έχουν μετακινήσει δεν υπάρχει σήμα.

Γνώστης του θέματος μιλώντας στο newsit.gr ανέφερε ότι ίσως όλο αυτό συνεχιστεί για καιρό.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδα Tradewinds αναφέρει ότι τα δύο τάνκερ πήραν εντολή να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.

Οι ναυτικοί που βρίσκονται στα καράβια είναι καλά στην υγεία τους ενώ οι Έλληνες είχαν καταφέρει τις προηγούμενες να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.

Να επισημάνουμε ότι στο Prudent Warrior επιβαίνουν είκοσι τρεις ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. «Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», δήλωσε στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην οποία ανήκει το Prudent Warrior. Από την άλλη το Delta Poseidon  έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς ως πλήρωμα.

Πλακιωτάκης: Η επίθεση ισοδυναμεί με πειρατεία

“H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία”, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

“Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.

Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία”.

Ρεπορτάζ: Αννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις