Κόσμος

Ιράν: Ζητά την αφαίρεση ενός όρου της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Τεχεράνη θέλει να αφαιρεθεί από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η ρήτρα που προβλέπει την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν, και θα ήταν έτοιμη να διαπραγματευθεί για αυτό το σημείο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο.

Το 2015, η Ισλαμική Δημοκρατία και η Ομάδα των Έξι (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) κατέληξαν στη Βιέννη σε ένα Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που είχε σκοπό τη διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έπειτα από δώδεκα χρόνια εντάσεων.

Η συμφωνία (από την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018) επικυρώθηκε με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προσφέρει στο Ιράν μια ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματός του και εγγυήσεις ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια ρήτρα (“snapback” στα αγγλικά) που επιτρέπει την επανεργοποίηση όλων των κυρώσεων που έχει λάβει ο ΟΗΕ εναντίον του Ιράν από το 2006 έως το 2015 για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο μηχανισμός αυτός, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να εκκινήσουν το 2020 στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διανοίγει την πιθανότητα, έπειτα από μια διαδικασία διαιτησίας περισσότερο ή λιγότερο μακρά, να επανεργοποιηθούν οι κυρώσεις αυτές (μετά την άρση τους όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία), σε περίπτωση “πρόδηλου μη σεβασμού των δεσμεύσεων” του Ιράν.

“Εξαρχής ο (ανώτατος ηγέτης) Αλί Χαμενεΐ δεν ήταν σύμφωνος με αυτόν τον όρο [όμως αυτός] περιελήφθη ενάντια στη θέλησή του” δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του Χαμενεΐ, σε συνέντευξη με χθεσινή ημερομηνία που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ανώτατου ηγέτη.

“Στις προσεχείς διαπραγματεύσεις αυτός ο μηχανισμός πρέπει οπωσδήποτε να εγκαταλειφθεί γιατί πρόκειται για μια παράλογη αρχή”, πρόσθεσε ο Βελαγιατί, ο οποίος είναι σύμβουλος διπλωματικών θεμάτων του Χαμενεϊ.

Η συμφωνία της Βιένης κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την καταγγελία της από τις ΗΠΑ. Από τότε η Ουάσινγκτον επιδιώκει μια πολιτική “μέγιστης πίεσης” εναντίον της Τεχεράνης επιβάλλοντας κυρώσεις που έχουν βυθίσει το Ιράν σε βίαιη ύφεση.

Απαντώντας, και, όπως υποστηρίζει, όπως της επιτρέπει η συμφωνία, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει αποδεσμευθεί από το 2019 από το μεγαλύτερο μέρος των κρίσιμων υποχρεώσεων τις οποίες ανέλαβε στη Βιέννη.

Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, λέει ότι θέλει να επανεντάξει τις ΗΠΑ στη συμφωνία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη
Σοκ στις Φιλιππίνες: Νεκρή στα 30 της γνωστή τραγουδίστρια και μέλος του γκρουπ Sugarpop έπειτα από ατύχημα στο σπίτι της
Η Βανέσα Μπλάνκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Φιλιππινέζικο talent show Popstar Kids, οι Sugarpop σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα του ριάλιτι και εμφανίζονταν τακτικά σε μουσικές σόου στις Φιλιππίνες
Η 30χρονη Vanesa Blanca
Συνελήφθη Ουκρανός που σχεδίαζε τη δολοφονία αξιωματούχου της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα ο ύποπτος διέφυγε στην Πολωνία, όπου συνελήφθη στη Βαρσοβία και κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας με χρήση εκρηκτικών και κατοχή εκρηκτικών
Ουκρανία
Τουρκία κατά Νετανιάχου μετά τον βομβαρδισμό στη Συρία: «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του»
Νέα ανταλλαγή αιχμών μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ μετά το ισραηλινό πλήγμα στην αεροπορική βάση Αμπού Αλ Ντουχούρ - Κατζ: «Ο Ερντογάν παρασύρει την Τουρκία σε επικίνδυνες περιπέτειες»
Μπενιαμίν Νετανιάχου