Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ίρμα: Κατέστρεψε τα πάντα και “σβήνει”! Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής η Φλόριντα

Ίρμα

– Σε τροπική καταιγίδα εξασθενεί πλέον ο κυκλώνας Ίρμα
– Εικόνες απίστευτης καταστροφής από το πέρασμά του
– Συνολικά 30 οι νεκροί από το φονικό πέρασμά του
– Τρία εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα
– Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να πάει στους πληγέντες

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, άφησε πίσω της 30 νεκρούς σε Καραϊβική και ΗΠΑ και τώρα, σιγά σιγά, η Ίρμα “σβήνει”.

Η καταστροφή δεν έχει αποκαλυφτεί ακόμη. Θα έρθει στο φως όταν ο κυκλώνας υποχωρήσει τελείως.

Η Ίρμα αναμένεται σήμερα Δευτέρα (11.09.2017) να εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα, ενώ θα κινείται στα βόρεια της πολιτείας Φλόριντα ή πάνω από τις νότιες περιοχές της Τζόρτζια, σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο (NHC).

Ο κυκλώνας εξασθένησε στην κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, ενώ βρίσκονταν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Τάμπα στην Φλόριντα, έχοντας μέγιστη ταχύτητα ανέμων 155 χλμ/ω σύμφωνα με το NHC.

Μαζί με τον Ίρμα, εξασθενεί και ο κυκλώνας Χοσέ, που κινούνταν πάνω από τον δυτικό Ατλαντικό. Η σφοδρότητά του, αναμένεται να εξασθενήσει περαιτέρω μέσα στις δύο επόμενες ημέρες, σύμφωνα με NHC.

Οι άνεμοι που συνοδεύουν τον τυφώνα κινούνται με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ βρίσκεται 395 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της νήσου Γκραντ Τερκ.

Στο μάτι του κυκλώνα η Φλόριντα

Συνοδευόμενο από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες, το μάτι του γιγαντιαίου κυκλώνα Ίρμα έφθασε στη Φλόριντα προκαλώντας εικόνες αποκάλυψης.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πινακίδα STOP που γυρνούσε γύρω γύρω εξαιτίας των ανέμων;

Ο Ντόναλντ Τραπ ήδη κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφή και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να την επισκεφτεί άμεσα.

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35.

Κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας εξασθένησε στην κατηγορία 2.

Με ανέμους ταχύτητας 175 χλμ. ανά ώρα, ο κυκλώνας κάλυπτε 22 χιλιόμετρα την ώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=kZJnWg6Ma8g

Τα θύματα της Ίρμα

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο.

Ο απολογισμός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής.

Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η αποκατάσταση της λειτουργίας του δικτύου θα χρειαστεί εβδομάδες.

https://www.youtube.com/watch?v=dOff56GhXTQ

Προς το παρόν, η κακοκαιρία έχει επηρεάσει τους καταναλωτές της εταιρείας Florida Power & Light’s (FPL) στο νότιο και ανατολικό τμήμα της πολιτείας.

Η FPL, η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλόριντα, γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια από τους πελάτες της δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα γύρω στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα.

Περισσότερο επηρεάστηκαν οι κομητείες Μαϊάμι Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς.

«Θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε τμήμα του συστήματός μας, ιδίως στο δυτικό τμήμα της πολιτείας. Αυτή η διαδικασία αποκατάστασης της λειτουργίας θα διαρκέσει εβδομάδες, όχι ημέρες» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ρομπ Γκουλντ.

https://www.youtube.com/watch?v=CrPS7P8R6C4

Η απόφαση Τραμπ

Στην ηλιόλουστη Ουάσινγκτον και με την εντυπωσιακή Μελάνια στο πλευρό του, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής.

Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

«Ελπίζω ότι δεν θα βρεθούν πάρα πολλοί άνθρωποι στην πορεία του. Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι πολίτες έφυγαν», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις