Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

«Ηρωίδες της Χρονιάς» για το ΤΙΜΕ οι γυναίκες του Ιράν

«Ηρωίδες της Χρονιάς» για το ΤΙΜΕ οι γυναίκες του Ιράν
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι γυναίκες του Ιράν ανακηρύχθηκαν οι «Ηρωίδες της Χρονιάς» από το περιοδικό TIME, τις οποίες φιλοξενεί στο εξώφυλλό του.

Οι γυναίκες του Ιράν μάχονται για την ελευθερία τους, αναφέρει στο εξώφυλλό του το περιοδικό ΤΙΜΕ, ενώ φαίνονται οι πλάτες 3 Ιρανών που κρατούν αγκαλιά η μία την άλλη ενώ αυτή στα αριστερά σχηματίζει το σήμα της νίκης με τα δάχτυλά της.

Και πώς να μην είναι αυτή η σωστή επιλογή από το περιοδικό TIME; Από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, 3 ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή «δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της», το Ιράν συγκλονίζεται από αιματηρές διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Δείτε το περιοδικό TIME με τις γυναίκες του Ιράν στο εξώφυλλό του:

Οι γυναίκες του Ιράν δίνουν μια σκληρή μάχη απέναντι σε ένα ολοκληρωτικό θρησκευτικό καθεστώς, με το περιοδικό TIME να αναφέρει ότι τη στιγμή που εκδόθηκε το εξώφυλλο, περίπου 400 διαδηλωτές έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη χώρα.

Αλλά οι διαδηλωτές δεν εγκαταλείπουν. Η αντίδραση στο θρησκευτικό καθεστώς φαίνεται σε κάθε τι ιρανικό, αφού ακόμη και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν δεν έψαλε τον εθνικό της ύμνο πριν από αγώνα του Μουντιάλ 2022.

Το κίνημα των διαδηλωτών είναι μορφωμένο, φιλελεύθερο, κοσμικό, με υψηλότερες προσδοκίες και απελπισμένο για κανονικότητα, όπως ευκαιρία για εκπαίδευση σε κολέγιο και ταξίδια στο εξωτερικό, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, κράτος δικαίου, πρόσβαση στο Apple Store, ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική, την ελευθερία, να λες και να φοράς ό,τι θες, αναφέρει το περιοδικό TIME.

Ήδη, ανακοινώθηκε ότι καταργείται η αστυνομία ηθών, το σώμα που είχε ιδρυθεί το 2006 με αποστολή τη διάδοση «της κουλτούρας της σεμνότητας και του χιτζάμπ». Η ανακοίνωση θεωρήθηκε κίνηση προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους, όμως οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στην υποχρέωση των γυναικών να φορούν μαντίλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις