Τρίτη, 28 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ισημερινός: Δύο αστυνομικοί νεκροί σε επεισόδια με τα καρτέλ ναρκωτικών – Όμηροι 8 δεσμοφύλακες

Ισημερινός: Δύο αστυνομικοί νεκροί σε επεισόδια με τα καρτέλ ναρκωτικών – Όμηροι 8 δεσμοφύλακες

Χάος επικρατεί στον Ισημερινό, καθώς 8 δεσμοφύλακες κρατούνται όμηροι στην Εσμεράλδας, στα βορειοδυτικά της χώρας, ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στο Γουαγιακίλ, στα νοτιοδυτικά. 

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σφαίρες μέσα στο περιπολικό τους στο Γουαγιακίλ και δύο συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν όταν δέχτηκε επίθεση το αστυνομικό τμήμα της ίδιας πόλης, σήμερα τα ξημερώματα. Αφορμή για τις επιθέσεις αυτές στάθηκε η μεταφορά 200 κρατουμένων σε άλλες φυλακές.

«Πρόκειται για αντίδραση του οργανωμένου εγκλήματος» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Σαπάτα, τονίζοντας ότι συνολικά έγιναν εννέα επιθέσεις.

Να σημειωθεί ότι η σωφρονιστική υπηρεσία SNAI ανέφερε εξάλλου μέσω του WhatsApp ότι κρατούνται οκτώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Εσμεράλδας. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, εμφανίζονται δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι που φέρουν εκρηκτικούς μηχανισμούς δεμένους επάνω τους ενώ ένας κρατούμενος ακούγεται να καταγγέλλει τη «διαφθορά» του συστήματος. «Αν θέλετε πόλεμο, θα έχετε πόλεμο» λέει ένας μασκοφόρος, απειλώντας ότι «θα ανατινάξουμε τους φρουρούς».

Η αρπαγή ομήρων έγινε την ώρα που η SNAI οργάνωνε τη μεταφορά 200 κρατουμένων από μια φυλακή του Γουαγιακίλ σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Την Δευτέρα, σε μια γέφυρα της Εσμεράλδας, βρέθηκαν νεκρά τα αποκεφαλισμένα πτώματα δύο ανθρώπων. Τον Φεβρουάριο, άλλοι δύο άνδρες βρέθηκαν κρεμασμένοι από μια γέφυρα στην πόλη Ντουράν. Η μέθοδος αυτής χρησιμοποιείται συχνά από τα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών.

Οι έμποροι ναρκωτικών, ορισμένοι εκ των οποίων συνδέονται με τα μεξικανικά καρτέλ, διεξάγουν πόλεμο στους δρόμους και τις φυλακές της χώρας. Από τις σφαγές έχουν σκοτωθεί περίπου 400 άνθρωποι από τον Φεβρουάριο του 2021.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις