Δευτέρα, 22 Απρ.
17oC Αθήνα

Ισλανδία: Τρόμος για μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου – Χιλιάδες σεισμοί, εκκενώθηκε πόλη

Ισλανδία: Τρόμος για μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου – Χιλιάδες σεισμοί, εκκενώθηκε πόλη

Ο τρόμος για πιθανή μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall, που ξύπνησε στις 16 Ιουλίου, έχει κυριεύσει μια μεγάλη περιοχή της Ισλανδίας, που ταρακουνιέται από χιλιάδες σεισμούς, ενώ οι αρχές διέταξαν ήδη τη προληπτική εκκένωση της πόλης Γκρίνταβικ.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (IMO) εξέφρασε ανησυχία για πιθανή μεγάλη έκρηξη του εν λόγω ηφαιστείου και τόνισε ότι ήδη μεγάλες ποσότητες μάγματος εξαπλώνονται υπόγεια και θα μπορούσαν να αναδυθούν στην επιφάνεια στην περιοχή.

Γύρω από το ηφαίστειο της Ισλανδίας γίνονται συνέχεια δονήσεις τις τελευταίες μέρες, οι οποίες δεν λένε να σταματήσουν. Οι αρχές λένε ότι στη νοτιοδυτική Ισλανδία έχουν καταγραφεί πάνω από 20.000 δονήσεις από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ξύπνησε το 2021 μετά από 800 χρόνια

Το ηφαίστειο βρίσκεται στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας, η οποία είχε παραμείνει ηφαιστειακά αδρανής για 800 χρόνια πριν από την μεγάλη έκρηξη που είχε γίνει εκεί το 2021.

Την Πέμπτη (9.11.2023), η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που είναι το ηφαίστειο, οδήγησε τις αρχές στην απόφαση για κλείσιμο της κοντινής τουριστικής τοποθεσίας, Blue Lagoon.

Δείτε live εικόνα από το ηφαίστειο:

 

«Παραμείνετε ήρεμοι»

Μια μέρα μετά και συγκεκριμένα την Παρασκευή η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας διέταξε την προληπτική εκκένωση της πόλης Γκρίνταβικ δηλώνοντας ότι η απόφαση πάρθηκε αφού ο ΙΜΟ δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια υπόγεια «σήραγγα μάγματος να φτάσει στην περιοχή αυτή».

Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης». Επίσης κάλεσε τους πολίτες να «παραμείνουν ήρεμοι», γιατί όπως τονίστηκε «έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε».

«Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, η εκκένωση είναι πρωτίστως προληπτική με κύριο στόχο την ασφάλεια όλων των κατοίκων του Γκρίνταβικ», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.

Όλοι οι δρόμοι προς την πόλη των περίπου 4.000 κατοίκων είναι κλειστοί εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

 

 

Η Ισλανδία είναι μια από τις πιο ηφαιστειακά ενεργές περιοχές στον κόσμο. Έχει περίπου 30 ενεργές ηφαιστειακές τοποθεσίες.

Το ξύπνημα του ηφαιστείου Fagradalsfjall τον Ιούλιο, προκάλεσε και τη γέννηση ενός μικρού ηφαιστειακού κρατήρα, του «Litli Hrutur», το οποίο είχε προσελκύσει πολλούς τουρίστες.

 

Πλέον όμως, η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις