Κόσμος

Ισπανία: O Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε νέα αύξηση 8% του κατώτατου μισθού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%, παρά την αντίθεση των εργοδοτών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε μια συγκυρία που σημαδεύεται από έναν υψηλό πληθωρισμό.

«Πρόκειται να εγκρίνουμε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% για να φτάσει τα 1.080 ευρώ» μεικτά τον μήνα για διάστημα 14 μηνών, καθώς ο μισθός καταβάλλεται παραδοσιακά 14 μήνες στη χώρα, ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής Σάντσεθ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία.

«Τηρούμε λοιπόν τη δέσμευσή μας» να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό «στο 60% του μέσου μισθού» μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου στα τέλη του 2023», συνέχισε. Σε διάστημα 12 μηνών, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται πλέον σε 1.260 ευρώ μεικτά.

Τα συνδικάτα, που είχαν ζητήσει 1.100 ευρώ σε διάστημα 14 μηνών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Αυτή η αύξηση «θα ωφελήσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και θα επηρεάσει ιδιαίτερα γυναίκες, νέους, εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή όσους εργάζονται στον αγροτικό τομέα ή στις υπηρεσίες», δήλωσε στο Twitter ο Ουνάι Σόρδο, γενικός γραμματέας του Commissions Ouvrieres (CCOO), ενός από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Από την πλευρά της, οι εργοδότες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις σημερινές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες τους.

«Το μόνο που έκαναν ήταν να μας δώσουν τον αριθμό» της αύξησης για έγκριση, είπε ειρωνικά ο πρόεδρος της CEOE της ένωσης εργοδοτών, Αντόνιο Γκαραμέντι.

Αυτή η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται σε μια συγκυρία υψηλού πληθωρισμού, ακόμη και αν η άνοδος των τιμών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιανουάριο, αφού κορυφώθηκε στο 10,8% τον Ιούλιο, ποσοστό ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής του πριν από 38 χρόνια.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος θέλει να αυξήσει τον ισπανικό κατώτατο μισθό στο επίπεδο των ευρωπαίων γειτόνων της, υπογράμμισε ότι αυτός ο μισθός θα έχει αυξηθεί συνολικά, μετά τη νέα αυτή αύξηση, κατά 36% από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2018, όταν ήταν 735 ευρώ, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η Ισπανία θα διεξάγει φέτος δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα τέλη Μαΐου και βουλευτικές εκλογές στο τέλος του έτους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Paramount σε διακανονισμό με 12 πολιτείες των ΗΠΑ και ένα βήμα πιο κοντά σε συγχώνευση με την Warner Bros έναντι 110 δισ. δολαρίων
Ένας διακανονισμός με τις πολιτείες θα βοηθήσει την Paramount να αποφύγει μια «χρονική χρέωση» 7 εκ. δολαρίων την ημέρα που οφείλει στους μετόχους της WBD για κάθε ημέρα που η συμφωνία δεν ολοκληρώνεται μετά τις 30 Σεπτεμβρίου
Warner Bros
Ποιες είναι οι δημοσιογράφοι που απέκλεισε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο – CBS, NBC, ABC και Fox σταματούν τη δημοσιογραφική κάλυψη του Αμερικανού προέδρου
«Ντόμινο» εξελίξεων μετά την απόφαση να αποκλειστούν οι τρεις δημοσιογράφοι των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων - «Παραβιάζει τα δικαιώματά τους βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ να καλύπτουν δημοσιογραφικά τον Αμερικανό πρόεδρο»
AP Photos
Εντοπίστηκαν δύο οβίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον βυθό της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
Μέχρι σήμερα έχουν ανασυρθεί μεταλλικές κατασκευές, μοτοσικλέτες, ποδήλατα, βάρκες, ελαστικά οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων, κάδοι απορριμμάτων, οικιακές συσκευές από τον βυθό της Παμβώτιδας
Λίμνη Παμβώτιδα
Ιράκ και Γεωργία απαγορεύουν τις πτήσεις ιρανικών εταιρειών στο έδαφός τους – Η Mahan Air δεν θα πετά ούτε στην Τουρκία
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε στη «μαύρη λίστα» τον τομέα των αερομεταφορών του Ιράν και απείλησε με κυρώσεις όποιον οργανισμό συνεργάζεται με ιρανικές αεροπορικές εταιρείες
Αεροδρόμιο