Κόσμος

Ισπανία: O Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε νέα αύξηση 8% του κατώτατου μισθού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%, παρά την αντίθεση των εργοδοτών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε μια συγκυρία που σημαδεύεται από έναν υψηλό πληθωρισμό.

«Πρόκειται να εγκρίνουμε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% για να φτάσει τα 1.080 ευρώ» μεικτά τον μήνα για διάστημα 14 μηνών, καθώς ο μισθός καταβάλλεται παραδοσιακά 14 μήνες στη χώρα, ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής Σάντσεθ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία.

«Τηρούμε λοιπόν τη δέσμευσή μας» να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό «στο 60% του μέσου μισθού» μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου στα τέλη του 2023», συνέχισε. Σε διάστημα 12 μηνών, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται πλέον σε 1.260 ευρώ μεικτά.

Τα συνδικάτα, που είχαν ζητήσει 1.100 ευρώ σε διάστημα 14 μηνών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Αυτή η αύξηση «θα ωφελήσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και θα επηρεάσει ιδιαίτερα γυναίκες, νέους, εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή όσους εργάζονται στον αγροτικό τομέα ή στις υπηρεσίες», δήλωσε στο Twitter ο Ουνάι Σόρδο, γενικός γραμματέας του Commissions Ouvrieres (CCOO), ενός από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Από την πλευρά της, οι εργοδότες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις σημερινές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες τους.

«Το μόνο που έκαναν ήταν να μας δώσουν τον αριθμό» της αύξησης για έγκριση, είπε ειρωνικά ο πρόεδρος της CEOE της ένωσης εργοδοτών, Αντόνιο Γκαραμέντι.

Αυτή η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται σε μια συγκυρία υψηλού πληθωρισμού, ακόμη και αν η άνοδος των τιμών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιανουάριο, αφού κορυφώθηκε στο 10,8% τον Ιούλιο, ποσοστό ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής του πριν από 38 χρόνια.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος θέλει να αυξήσει τον ισπανικό κατώτατο μισθό στο επίπεδο των ευρωπαίων γειτόνων της, υπογράμμισε ότι αυτός ο μισθός θα έχει αυξηθεί συνολικά, μετά τη νέα αυτή αύξηση, κατά 36% από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2018, όταν ήταν 735 ευρώ, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η Ισπανία θα διεξάγει φέτος δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα τέλη Μαΐου και βουλευτικές εκλογές στο τέλος του έτους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη υπόθεση στις ΗΠΑ: Γιατρός κήρυξε νεκρό παιδί 18 μηνών και το βρήκαν ζωντανό στο νεκροτομείο
Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα - «Παρακαλώ κάντε τα δικά σας και αφήστε με να κάνω τα δικά μου. Πήγα στην ιατρική σχολή για κάποιο λόγο» έλεγε ο γιατρός στους αστυνομικούς που επέμεναν ότι το παιδί είχε ζωτικές ενδείξεις
Πισίνα
Η Μαρίν Λε Πεν νικήτρια των εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν αφότου η 57χρονη ηγέτιδα της ακροδεξιάς ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις εκλογές, μετά την απόφαση του εφετείου που την έκρινε ένοχη για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Η Μαρίν Λε Πεν
Αναστασία Μπερεζόφσκα: Ποιοι ήθελαν νεκρό τον Ουκρανό ολιγάρχη και γιατί «έβγαλαν από τη μέση» τη γυναίκα πίσω από τη βόμβα στο Μονακό
Κατασκοπευτικό θρίλερ με πολλές σκιές και αναπάντητα ερωτήματα - Τα δύο μοιραία λάθη της 39χρονης Ουκρανής που καθόρισαν το τέλος της
Αναστασία Μπερεζόφσκα
Hurriyet: Mεταβίβαση των ρωσικών S-400 σε τρίτη χώρα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-35 στην Τουρκία
Η Χουριέτ αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ για την εξαγωγή 80 κινητήρων συνολικής αξίας άνω των 700 εκατ. δολαρίων
F-35