Κόσμος

Ισπανία: Αστυνομικός έσωσε μισοπνιγμένο μωρό στη Θέουτα – Έχουν βγάλει δεκάδες παιδιά (pics)

Ενας αστυνομικός της ισπανικής Guardia Civil, o Χουάν Φρανθίσκο, κρατά ένα παιδί, μόλις τριών μηνών, σχεδόν πνιγμένο, εντελώς χλωμό.

Η φωτογραφία, που ανήρτησε στο Twitter η ισπανική αστυνομία και κάνει τον γύρο του κόσμου, προσωποποιεί όλο το δράμα που λαμβάνει χώρα μπροστά από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα της Βόρειας Αφρικής. Δείχνει ότι πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινα δράματα.

Οι διασώστες ανέσυραν δεκάδες παιδιά από τα νερά της Μεσογείου. Όπως χιλιάδες άλλοι μετανάστες, είχαν προσπαθήσει μαζί με τους γονείς τους να φτάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική από την μαροκινή πόλη Φνιντέκ. Με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας. Οι φωτογραφίες τριών διασωθέντων παιδιών οι οποίες δημοσιεύονται στον παγκόσμιο Τύπο, δίνουν στην κρίση ένα πρόσωπο. Η μητέρα του συγκεκριμένου μωρού είχε πηδήξει στη θάλασσα έχοντάς το στην πλάτη της για να φτάσει στην στεριά. Το παιδί όμως έπεσε στο νερό, αναφέρει η «Guardia Civil». Το μικρό αγόρι τελικά σώθηκε από τον αστυνομικό και επέζησε.

A Spanish soldier carries a migrant near the fence between the Spanish-Moroccan border, after thousands of migrants swam across the border, in Ceuta, Spain, May 19, 2021. REUTERS
 

Μεταξύ των 8.000 μεταναστών που έφτασαν στη Θέουτα εντός 36 ωρών μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης υπήρχαν πολλά ανήλικα παιδιά. Στο μεταξύ, η κατάσταση στον θύλακα έχει σχετικά ομαλοποιηθεί σχετικά. Ο αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν στο Μαρόκο αυξήθηκε σε περίπου 4.800, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών στη Θέουτα. Πολλοί επέστρεψαν εθελοντικά, είπε. Σύμφωνα με αυτές τις επίσημες πληροφορίες, ο αριθμός των νέων αφίξεων είναι πρακτικά “σχεδόν μηδενικός”. Οι πρόσφυγες έφτασαν στη Θέουτα τη Δευτέρα και την Τρίτη και έτσι εισήλθαν στην πραγματικότητα σε έδαφος της ΕΕ. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν φτάσει ποτέ στη Θέουτα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το Μαρόκο είχε προηγουμένως χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους προς τον θύλακα.

Παρατηρητές στην Ισπανία είναι πεπεισμένοι ότι την κρίση πυροδότησε η διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα, η οποία ήταν ισπανική αποικία έως το 1975. Το Μαρόκο διεκδικεί μεγάλα τμήματα αυτής της αραιοκατοικημένης περιοχής στις ακτές του Βόρειου Ατλαντικού. Το Ραμπάτ είναι εξοργισμένο διότι ο αρχηγός του κινήματος ανεξαρτησίας Πολισάριο, ο Μπραχίμ Γκάλι, νοσηλεύεται σε ισπανικό νοσοκομείο. Η χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων ήταν ένα είδος αντιποίνων του Μαρόκου, κατά τους παρατηρητές.

spain metanastes

Αν και το Μαρόκο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία και την Ισπανία το 1956, η Ισπανία έχει ακόμη δύο θύλακες στη Βόρεια Αφρική: τη Θέουτα στα στενά του Γιβραλτάρ και τη Μελίλα, 250 χιλιόμετρα ανατολικά. Και οι δύο διεκδικούνται από το Μαρόκο. Κοντά και στις δύο περιοχές, δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, περιμένουν μια ευκαιρία να έρθουν στην ΕΕ. Συνήθως πολλές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ταυτόχρονα. Πιθανώς λόγω της πανδημίας της κορώνας, δεν υπήρξαν πρόσφατα πολλές τέτοιες προσπάθειες.

Πηγή: RTL

Φωτογραφίες Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καυστικός ο Τζον Στιούαρτ κατά του Τραμπ μετά την απομάκρυνση του Τζίμι Κίμελ – «Καλησπέρα από τον πατριωτικά υπάκουο οικοδεσπότη σας»
Επιστρέφοντας στο Comedy Central, ο παρουσιαστής σατίρισε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη λογοκρισία γύρω από την υπόθεση του Τζίμι Κίμελ, σε ένα σόου γεμάτο ειρωνεία και πολιτική κριτική
Ο Τζον Στιούαρτ στο The Daily Show
Το Ισραήλ κλείνει βασικό πέρασμα με την Ιορδανία μετά από αιματηρή επίθεση
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από οδηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία – Σε αντίποινα, οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το βασικό πέρασμα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία
1
Τζίμι Κίμελ: Οι σταρ των late-night στηρίζουν τον παρουσιαστή – Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και άλλους επικριτές του
Η αναστολή της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ από το ABC συνεχίζει να προκαλεί σοκ – Την ώρα που παρουσιαστές καταγγέλλουν επίθεση στην ελευθερία του λόγοτ, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί άλλους επικριτές του
Ο Τζίμι Κίμελ
Μαχητικό αεροσκάφος FCAS: Γερμανία και Ισπανία θέλουν λύση έως τα τέλη του 2025
Το Βερολίνο και η Μαδρίτη δηλώνουν αποφασισμένες να επιταχύνουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος, το οποίο παραμένει βαλτωμένο εδώ και χρόνια λόγω βιομηχανικών διαφωνιών
Ένα μοντέλο του FCAS