Τετάρτη, 19 Ιουν.
34oC Αθήνα

Ισπανία – Δημοτικές εκλογές: Ψηφοδέλτιο γυναικών έστειλε σπίτι του τον επί 16 χρόνια δήμαρχο [pic]

Ισπανία – Δημοτικές εκλογές: Ψηφοδέλτιο γυναικών έστειλε σπίτι του τον επί 16 χρόνια δήμαρχο [pic]

Τη διαφορά έκανε στις δημοτικές εκλογές στην Ισπανία ένα ψηφοδέλτιο. Το αποτελούσαν μόνο γυναίκες και στην κυριολεξία σάρωσε.

Οι δημοτικές εκλογές στην Ισπανία συνοδεύτηκαν από ένα μοναδικό περιστατικό. Ένα ψηφοδέλτιο, απαρτιζόμενο μόνο από γυναίκες, επικράτησε στην κοινότητα Ανγουές της επαρχίας Ουέσκα στην βορειοανατολική Ισπανία. Η παράταξη ΜΡΜΑ (Γυναίκες για τη Δημαρχία του Ανγουές) εξασφάλισε τέσσερις από τους επτά δημοτικούς συμβούλους, στέλνοντας στην αντιπολίτευση τους σοσιαλιστές του PSOE, που επί δύο θητείες διοικούσαν χωρίς αντίπαλο.

Το ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής της Ερμίνια Μπαλιεστίν (63 ετών), μία επιχειρηματία που ζει για πάνω από τη μισή ζωή της στην πόλη, με 152 ψήφους, επί συνόλω 228, επιβλήθηκε του δημάρχου Αντόνι Μορένο, ο οποίος διοίκησε την πόλη για 16 χρόνια, από το 2003. Τα μισά από τα 16 χρόνια εκλεγόταν χωρίς αντίπαλο.

Τα τελευταία χρόνια, τη μικρή κοινότητα του Ανγουές, σε απόσταση μόλις 20 χλμ από την Ουέσκα, έχουν εγκαταλείψει πάνω από 100 δημότες, από τους περίπου 500 που το αποτελούσαν. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, οι περισσότεροι έφυγαν την τελευταία 7ετία της κρίσης (2011-18), κάνοντας την παροχή κινήτρων για την παραμονή του πληθυσμού τον κύριο στόχο της νέας δημοτικής αρχής.

Οι νέες δημοτικές αρχόντισσες αρνούνται κάθε πολιτικό πρόσημο για την παράταξή τους και δηλώνουν πως κύριος στόχος τους είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων του δήμου. Το ψηφοδέλτιό τους δεν τήρησε την αρχή της ισόνομης εκπροσώπησης των φύλων, που προβλέπει ένα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 40%, καθώς η ισχύς του σχετικού νόμου δεν προβλέπεται για κοινότητες κάτω των 3.000 κατοίκων, προκειμένου να διευκολύνεται η σύσταση των ψηφοδελτίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις