Κόσμος

Ισπανία: Δίνει χάρη στους φυλακισμένους ηγέτες της Καταλονίας

Η κυβέρνηση στην Ισπανία έχει σκοπό να δώσει χάρη αύριο στους 9 φυλακισμένους ηγέτες της αποτυχημένης απόπειρας ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017.

Με την απονομή χάριτος, την οποία ο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει στην εβδομαδιαία συνεδρίασή του, ο Πέδρο Σάντσεθ στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη βορειοανατολική περιφέρεια και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των καταλανικών αρχών.

«Η αντιπαράθεση δεν εξυπηρέτησε στην επίλυση κανενός προβλήματος», δήλωσε ο Σάντσεθ, σε μια ομιλία που εκφώνησε από την όπερα της Βαρκελώνης, σε μια εκδήλωση όπου παρέστησαν περίπου 300 μέλη της καταλανικής κοινωνίας των πολιτών.

«Για να επιτευχθεί μια συμφωνία κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα», τόνισε.

«Η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει αυτό το πρώτο βήμα τώρα».

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των Ισπανών, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τάσσονται κατά της αποφυλάκισης των εννέα πολιτικών και ακτιβιστών, οι οποίοι φυλακίστηκαν το 2019 για τον ρόλο τους στα χαοτικά και πολλές φορές βίαια γεγονότα που οδήγησαν στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει το μοντέλο του Onlyfans που είχε εντοπιστεί ετοιμοθάνατο στο Ντουμπάι: «Εκατομμυριούχοι με κακοποίησαν και απείλησαν να με σκοτώσουν»
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ που επέζησε από άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Ντουμπάι το 2025, περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε, καταγγέλλει τις αρχές του Εμιράτου για συγκάλυψη και ζητά δικαιοσύνη
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ
Reuters: Οι κίνδυνοι για τον Τραμπ από το «Βατερλό» στο Ιράν, «ζοφερές οι συνέπειες του αδιεξόδου»
«Η συνέχιση του πολέμου θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στον Τραμπ, τα ποσοστά του οποίου στις δημοσκοπήσεις μειώνονται ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο»
Ντόναλντ Τραμπ