Κόσμος

Ισπανία: Διώχνουν τους Νιγηριανούς μετανάστες που ταξίδεψαν 11 μέρες πάνω στο πηδάλιο τάνκερ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι αρχές στην Ισπανία ενημέρωσαν τους λαθρεπιβάτες από τη Νιγηρία, που επιβίωσαν 11 ημέρες στο πηδάλιο τάνκερ, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό προκύπτει από δήλωση εκπροσώπου της αστυνομίας στο Reuters.

Οι τρεις Νιγηριανοί μετανάστες άντεξαν ένα 11ήμερο ταξίδι από την αφρικανική χώρα μέχρι την Ισπανία, στριμωγμένοι πάνω στο πηδάλιο ενός τάνκερ. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι θα πρέπει να γυρίσουν πίσω, με βάση τη νομοθεσία για λαθρεπιβάτες, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της αστυνομίας, την Τρίτη (29.11.2022).

Σε φωτογραφία που αναρτήθηκε τη Δευτέρα (28.11.2022), στο Twitter από την ισπανική ακτοφυλακή, φαίνονται οι τρεις λαθρεπιβάτες να είναι κουλουριασμένοι στο πηδάλιο στο κάτω μέρος του κύτους οριακά πάνω από την ίσαλο γραμμή του πλοίου «Alithini II» (φωτογραφία Reuters).

SPAIN MIGRANTS  REUTERS

Το δεξαμενόπλοιο, μήκους 183 μέτρων με σημαία Μάλτας, έφθασε στη Λας Πάλμας στο Γκραν Κανάρια αφού ξεκίνησε από το Λάγκος της Νιγηρίας στις 17 Νοεμβρίου και κινήθηκε παράλληλα με τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με την πλατφόρμα Marine Traffic.

Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε στον Ερυθρό Σταυρό ότι το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Νιγηρία 11 ημέρες νωρίτερα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στα Κανάρια Νησιά δήλωσε ότι εναπόκειται στη διαχειρίστρια εταιρία να φροντίσει τους λαθρεπιβάτες, να τους παράσχει προσωρινό κατάλυμα και να τους επιστρέψει εκεί από όπου προήλθαν το συντομότερο δυνατόν.

SPAIN MIGRANTS  REUTERS

Ισπανία: Το δεξαμενόπλοιο εταιρείας με έδρα την Αθήνα

Ωστόσο, οι μετανάστες ίσως να μπορούν να παραμείνουν στην Ισπανία, εάν ζητήσουν άσυλο, δήλωσε στο Reuters η Ελένα Μαλένο, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για μετανάστες Walking Borders. «Σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις, οι λαθρεπιβάτες μπόρεσαν να παραμείνουν στην Ισπανία με πολιτικό άσυλο», δήλωσε η Μαλένο.

Το «Alithini II», που ανήκει στην Gardenia Shiptrade SA, τελεί υπό τη διαχείριση της Astra Ship Management, με έδρα την Αθήνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis. Η Astra Ship Management δεν απάντησε άμεσα σε κλήσεις προκειμένου να υπάρξει κάποιο σχόλιο.

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι οι μετανάστες διασώθηκαν από σκάφος της υπηρεσίας περίπου στις 7 μ.μ. τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας) χθες, Δευτέρα (28.11.2022).

SPAIN MIGRANTS  REUTERS

Οι λαθρομετανάστες δέχονταν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση ήπιας αφυδάτωσης και υποθερμίας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης των Καναρίων Νήσων και ο Ερυθρός Σταυρός. Ένας από τους μετανάστες ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση και έπρεπε να μεταφερθεί σε διαφορετικό νοσοκομείο του νησιού.

Τα Κανάρια Νησιά είναι δημοφιλής διέξοδος για τους Αφρικανούς μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν παράτυπα στο αρχιπέλαγος διά θαλάσσης μειώθηκε κατά 17,6% στους 14.875 τους πρώτους δέκα μήνες του 2022 συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γιατί δεν ήρθε η οικονομική «D-Day»: Προειδοποιητική «βολή» των ΗΠΑ στο Ιράν με κυρώσεις – «Θα ανατινάζαμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα»
«Οι ΗΠΑ δίνουν σε όλους την ευκαιρία να διορθώσουν την κακή συμπεριφορά τους» τονίζει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αιτιολογώντας την απόφαση να μην επιβληθούν άμεσα οι οικονομικές κυρώσεις του Τραμπ
Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
Αποκάλυψη Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν: «Προσπάθησαν να δολοφονήσουν έναν από τους γιους μου»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν διευκρίνισε ποιος από τους γιους του στοχοποιήθηκε - ο Γιαΐρ ή ο Άβνερ - ούτε άλλες πληροφορίες σχετικά με την αναφερθείσα απόπειρα δολοφονίας
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ο Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά: Στο 50% οι δασμοί σε αυτοκίνητα και χάλυβα από 1η Ιανουαρίου 2027
«Κατασκευάστε στις ΗΠΑ και οι δασμοί είναι ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ. Ο Καναδάς δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον σαν Πολιτεία!» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση στο Truth Social
Ο Ντόναλντ Τραμπ