Κόσμος

Ισπανία: Διώχνουν τους Νιγηριανούς μετανάστες που ταξίδεψαν 11 μέρες πάνω στο πηδάλιο τάνκερ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι αρχές στην Ισπανία ενημέρωσαν τους λαθρεπιβάτες από τη Νιγηρία, που επιβίωσαν 11 ημέρες στο πηδάλιο τάνκερ, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό προκύπτει από δήλωση εκπροσώπου της αστυνομίας στο Reuters.

Οι τρεις Νιγηριανοί μετανάστες άντεξαν ένα 11ήμερο ταξίδι από την αφρικανική χώρα μέχρι την Ισπανία, στριμωγμένοι πάνω στο πηδάλιο ενός τάνκερ. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι θα πρέπει να γυρίσουν πίσω, με βάση τη νομοθεσία για λαθρεπιβάτες, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της αστυνομίας, την Τρίτη (29.11.2022).

Σε φωτογραφία που αναρτήθηκε τη Δευτέρα (28.11.2022), στο Twitter από την ισπανική ακτοφυλακή, φαίνονται οι τρεις λαθρεπιβάτες να είναι κουλουριασμένοι στο πηδάλιο στο κάτω μέρος του κύτους οριακά πάνω από την ίσαλο γραμμή του πλοίου «Alithini II» (φωτογραφία Reuters).

SPAIN MIGRANTS  REUTERS

Το δεξαμενόπλοιο, μήκους 183 μέτρων με σημαία Μάλτας, έφθασε στη Λας Πάλμας στο Γκραν Κανάρια αφού ξεκίνησε από το Λάγκος της Νιγηρίας στις 17 Νοεμβρίου και κινήθηκε παράλληλα με τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με την πλατφόρμα Marine Traffic.

Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε στον Ερυθρό Σταυρό ότι το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Νιγηρία 11 ημέρες νωρίτερα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στα Κανάρια Νησιά δήλωσε ότι εναπόκειται στη διαχειρίστρια εταιρία να φροντίσει τους λαθρεπιβάτες, να τους παράσχει προσωρινό κατάλυμα και να τους επιστρέψει εκεί από όπου προήλθαν το συντομότερο δυνατόν.

SPAIN MIGRANTS  REUTERS

Ισπανία: Το δεξαμενόπλοιο εταιρείας με έδρα την Αθήνα

Ωστόσο, οι μετανάστες ίσως να μπορούν να παραμείνουν στην Ισπανία, εάν ζητήσουν άσυλο, δήλωσε στο Reuters η Ελένα Μαλένο, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για μετανάστες Walking Borders. «Σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις, οι λαθρεπιβάτες μπόρεσαν να παραμείνουν στην Ισπανία με πολιτικό άσυλο», δήλωσε η Μαλένο.

Το «Alithini II», που ανήκει στην Gardenia Shiptrade SA, τελεί υπό τη διαχείριση της Astra Ship Management, με έδρα την Αθήνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis. Η Astra Ship Management δεν απάντησε άμεσα σε κλήσεις προκειμένου να υπάρξει κάποιο σχόλιο.

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι οι μετανάστες διασώθηκαν από σκάφος της υπηρεσίας περίπου στις 7 μ.μ. τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας) χθες, Δευτέρα (28.11.2022).

SPAIN MIGRANTS  REUTERS

Οι λαθρομετανάστες δέχονταν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση ήπιας αφυδάτωσης και υποθερμίας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης των Καναρίων Νήσων και ο Ερυθρός Σταυρός. Ένας από τους μετανάστες ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση και έπρεπε να μεταφερθεί σε διαφορετικό νοσοκομείο του νησιού.

Τα Κανάρια Νησιά είναι δημοφιλής διέξοδος για τους Αφρικανούς μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν παράτυπα στο αρχιπέλαγος διά θαλάσσης μειώθηκε κατά 17,6% στους 14.875 τους πρώτους δέκα μήνες του 2022 συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδα και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ βράβευσε τον Μασκ με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών: «Τιτάνας της βιομηχανίας, είναι ο Έντισον της εποχής μας»
Με θερμά λόγια τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, παρά την απομάκρυνσή τους τελευταίους μήνες - Βραβεύσεις και για κορυφαία στελέχη των Google, Nvidia, AMD, Dell και Microsoft
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ