Κόσμος

Ισπανία – Έκρηξη ηφαιστείου: Άνοιξε και πάλι το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων νήσων, άνοιξε ξανά σήμερα, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία των ισπανικών αεροδρομίων Aena. Το αεροδρόμιο είχε κλείσει λόγω της τέφρας που συσσωρεύτηκε στους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης από την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα. 

Χάρη στην επιχείρηση «καθαρισμού της τέφρας», που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, «το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα είναι εκ νέου λειτουργικό», ανέφερε η Aena στον λογαριασμό της στο Twitter. Οι πτήσεις μπορούν να επαναληφθούν, με «τη συμφωνία» των αρχών ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, συμπληρώνεται. Η διαχειρίστρια εταιρεία των ισπανικών αερολιμένων συστήνει, εντούτοις, στους ταξιδιώτες να ενημερώνονται από την αεροπορική εταιρεία τους σχετικά με την κατάσταση της πτήσης τους, προτού πάνε στο αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα έκλεισε το Σάββατο λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που είχε συσσωρευτεί στους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ουρές αναμονής στο λιμάνι Σάντα Κρουθ της Λα Πάλμα, με τους ταξιδιώτες να προσπαθούν να φύγουν με φέρι προς τα γειτονικά νησιά, ιδίως την Τενερίφη.

airport laPalma reuters

Το κλείσιμο του αεροδρομίου της Λα Πάλμα συνέπεσε με την εμφάνιση νέων εστιών λάβας και την εντατικοποίησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή. Η κατάσταση αυτή οδήγησε το Σάββατο στην εκκένωση άλλης μιας περιοχής της νήσου, με τον αριθμό των κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εδώ και μία εβδομάδα να ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 6.200.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus, η λάβα έχει καταστρέψει έως τώρα 461 κτίρια και έχει καλύψει επιφάνεια 2120 στρεμμάτων.

Δείτε βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Θείο δώρο» για τους επιστήμονες η πρόσκρουση του πυραύλου στη Σελήνη – Ένα τυχαίο ατύχημα γίνεται σπάνιο επιστημονικό πείραμα
Οι ερευνητές ρίχνουν την προσοχή τους στα πετρώματα και την σκόνη του δορυφόρου - Πάνω από 220 τόνοι συντριμμιών εξοπλισμού βρίσκονται στο φεγγάρι μας
Στιγμιότυπο από τη στιγμή της πρόσκρουσης του πυραύλου της Space X στη Σελήνη (Πηγή φωτογραφίας: video grab
Μασούντ Πεζεσκιάν: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία – Να μπει τέλος στο «ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη»
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ομάν, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση πιθανών παραβιάσεων
Ο Πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian
Οι 6 όροι «φωτιά» του Ιράν στις ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ - «Ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω, είτε σε πόλεμο είτε σε διαπραγματεύσεις»
«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν» προειδοποιεί ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ
Εμπορικά πλοία καθηλωμένα στα Στενά του Ορμούζ 14
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν