Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ισπανία – Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Με drone θέλουν να σώσουν τρεις εγκλωβισμένους σκύλους

Ηφαίστειο Λα Πάλμα
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ένας χειριστής drone πήρε σήμερα την άδεια προκειμένου να επιχειρήσει να διασώσει τρία σκυλιά, που έχουν παγιδευτεί κοντά στο ηφαίστειο της Λα Πάλμα, στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, πιάνοντάς τα με ένα δίκτυ, που θα ελέγχει από μακριά και μεταφέροντάς τα από τον αέρα μακριά από το ποτάμι της λάβας.

Τα τρία σκυλιά βρίσκονται εγκλωβισμένα εδώ και εβδομάδες σε μια εγκαταλελειμμένη αυλή, η οποία έχει καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα στη Λα Πάλμα.

Τα ταΐζουν οι αρχές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που πετάνε φαγητό, ωστόσο μέχρι στιγμής κανείς δεν είχε καταφέρει να βγάλει άκρη με ποιον τρόπο θα τα έσωζε. Τα ελικόπτερα απαγορεύεται να πετάξουν στην περιοχή, λόγω των θερμών αερίων, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το στροφείο τους.

Αφότου αξιολόγησαν την προτεινόμενη αποστολή διάσωσης, οι αρχές διαχείρισης εκτάκτων αναγκών ανέφεραν, σε μια ανακοίνωση, ότι αποφάσισαν να την επιτρέψουν.

Ο Χάιμε Περέιρα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ντρόουν Aerocamaras, δήλωσε πως σχεδιάζει να στείλει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάρους 50 κιλών, εξοπλισμένο με ένα μεγάλο δίκτυ, προκειμένου να επιχειρήσει να μαζέψει τα σκυλιά, ένα ένα, και να τα μεταφέρει σε ασφαλές μέρος, σε απόσταση 450 μέτρων μακριά από τη λάβα.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο διασώζεται με τη βοήθεια ενός drone και η πρώτη φορά που θα πρέπει να το πιάσει», είπε ο Περέιρα στο Reuters

«Είναι αυτή η τελευταία εναλλακτική για τους σκύλους; Τότε θα το προσπαθήσουμε».

Ο χειριστής θα έχει μόλις 4 λεπτά για να προσελκύσει τον σκύλο στο δίκτυ και άλλα 4 λεπτά να τον απομακρύνει».

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι να εξαντληθεί η μπαταρία, όταν θα πετάμε πάνω από τη λάβα», εξήγησε ο Περέιρα.

Στην τελική, η όλη αποστολή εξαρτάται από το πώς οι σκύλοι θα ανταποκριθούν απέναντι στο ντρόουν, σημείωσε ο ίδιος.

«Τρώνε ελάχιστα εδώ και εβδομάδες. Ίσως να έρθουν ή να φοβηθούν από το αεροσκάφος. Εξαρτιόμαστε πραγματικά από την αντίδρασή τους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις