Κόσμος

Ισπανία: Ο «σαντσισμός» τελειώνει σε 54 μέρες, διακηρύσσει ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος μετά τη νίκη στις δημοτικές εκλογές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Ισπανίας επιχειρεί ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, καλώντας τους πολίτες να δώσουν οριστικό τέλος στον «σαντσισμό», όπως αποκαλεί την διακυβέρνηση της χώρας από το Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος κάλεσε συγκεκριμένα σήμερα τους Ισπανούς να «επικυρώσουν την αλλαγή» που ξεκίνησε με τη νίκη της δεξιάς  επί των Σοσιαλιστών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, δίνοντάς του σαφή πλειοψηφία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου που προκήρυξε ο Σάντσεθ.

Οι διπλές εκλογές της Κυριακής «ήταν η σαφέστερη επιβεβαίωση» ότι όλη η Ισπανία «επιθυμεί την αλλαγή», είπε ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό μιλώντας σε στελέχη του PP που συνεδρίασαν στη Μαδρίτη για να κάνουν τον απολογισμό του αποτελέσματος και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα πρέπει να κάνουμε το επόμενο, το καθοριστικό», πρόσθεσε ο Φεϊχό, ο οποίος διεκδικεί την πρωθυπουργία.

Το PP κέρδισε τις δημοτικές εκλογές με ποσοστό 31,5%, έναντι 28,11% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Στις περιφερειακές εκλογές αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις έξι από τις δέκα περιφέρειες όπου τη διακυβέρνηση ασκούσε το PSOE. Εδραίωσε επίσης την κυριαρχία του στις δύο περιφέρειες όπου ήταν ήδη πρώτο κόμμα –μεταξύ των οποίων είναι και η Μαδρίτη– κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στα τοπικά κοινοβούλια.

Μετά την ήττα του, ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 23 Ιουλίου. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν στα τέλη του έτους, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το PP θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τις εκλογές του Ιουλίου, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί τη στήριξη του ακροδεξιού Vox για να μπορέσει να κυβερνήσει. Το Vox επιβλήθηκε ως τρίτη πολιτική δύναμη στις τοπικές εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 7,19%. Το PP και το Vox συγκυβερνούν ήδη εδώ και περίπου έναν χρόνο σε μία περιφέρεια. Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Σάντσεθ θα επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του σε αυτό το θέμα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μιας συμμαχίας του PP με την ακροδεξιά ώστε να κινητοποιήσει την αριστερά.

«Η Ισπανία μίλησε ξεκάθαρα και έδειξε τη βούλησή της να βάλει τέλος στον “σαντσισμό”, όμως αυτό δεν έγινε ακόμη: χρειάζεται να κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια τους επόμενους μήνες», είπε ο Φεϊχό, καλώντας τους Ισπανούς «να επικυρώσουν την αλλαγή».

Με τον όρο «σαντσισμός» ο Φεϊχό αναφέρεται στο σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Σάντσεθ.

«Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ του Σάντσεθ και της Ισπανίας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πλειοψηφία θα επιλέξει την Ισπανία. Ο σαντσισμός θα τελειώσει σε 54 ημέρες», κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Όταν η Γκιλφόιλ αγκάλιαζε τον Ρούμπιο στην Αθήνα, γνώριζε ότι θα την απομακρύνουν: Αποκαλύψεις από την δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση - φωτιά στον Λευκό Οίκο
Ο όγκος του υλικού που έφτανε στα χέρια της δημοσιογράφου για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ ήταν τέτοιος που, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν ήξερε πια τι να το κάνει
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio και την υποδοχή από την πρώην, πλέον, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Kimberly Guilfoyle στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
17
Εντολή Ρούμπιο μετά την υπόθεση Γκίλφοϊλ προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες: Μη χρησιμοποιείτε τα αξιώματα για προσωπικό όφελος
Παράλληλα, ο Ρούμπιο υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης του νόμου «Hatch», ο οποίος απαγορεύει ορισμένες μορφές πολιτικής δραστηριότητας στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους
Η πρώην, πλέον, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guillfoyle με τον Marco Rubio κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2026
Σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ: 5 συλλήψεις στη Νορβηγία και καταγγελίες για δωροδοκίες και πλαστά τιμολόγια – Έρευνες σε Γερμανία και Ρουμανία
Στο μικροσκόπιο των Αρχών εταιρείες που φέρονται να υπερχρέωναν υπηρεσίες για πλοία μελών του ΝΑΤΟ - Η οικονομική ζημιά υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ
ΝΑΤΟ, βάση Λετονία 24