Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισπανία: Παραιτήθηκε από τους φιλελεύθερους Ciudadanos και τους κατηγορεί για επαφές με το ακροδεξιό Vox

Ισπανία: Παραιτήθηκε από τους φιλελεύθερους Ciudadanos και τους κατηγορεί για επαφές με το ακροδεξιό Vox
photo epa

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του φιλελεύθερου ισπανικού κόμματος Ciudadanos ανακοίνωσε πως παραιτείται εξαιτίας της στροφής προς τα δεξιά και των επαφών με το ακροδεξιό κόμμα Vox.

«Δεν φεύγω επειδή άλλαξα, αλλά επειδή οι Ciudadanos άλλαξαν (…) Η πολιτική δεν είναι σουπερμάρκετ», δήλωσε ο Τόνι Ρόλνταν, υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων του κόμματος και πρόσθεσε πως «το κόστος για την Ισπανία της στρατηγικής που έχει επιλεγεί από τους Ciudadanos είναι πολύ υψηλό. Πώς μπορεί να οικοδομηθεί ένα φιλελεύθερο σχέδιο στην Ισπανία, αν δεν είμαστε ικανοί να αντιταχθούμε στην ακροδεξιά;».

Οι Ciudadanos που εισήλθαν στο ισπανικό κοινοβούλιο το 2015 με τη βούληση να σπάσουν την εναλλαγή στην εξουσία της δεξιάς και της αριστεράς, έκαναν πρόσφατα μια στροφή προς τα δεξιά με σκοπό να υποκαταστήσουν το Λαϊκό Κόμμα (PP).

Μάλιστα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης με τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, ενώ αντίθετα συμμάχησαν σε τοπικό επίπεδο με PP και με την απαραίτητη υποστήριξη του Vox, όπως ήταν η περίπτωση τον Ιανουάριο στην Ανδαλουσία (νότια) και στα μέσα Ιουνίου προκειμένου να ανακτήσουν τον δήμο της Μαδρίτης από την αριστερά. Το σενάριο αυτό αναμένεται να επαναληφθεί σε επίπεδο περιφερειών στη Μαδρίτη και στη Μούρθια (νοτιοανατολικά).

Οι Ciudadanos από την πλευρά τους λένε ότι δεν προχώρησαν σε καμία συμφωνία με το Vox, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τον υπερεθνικιστικό σχηματισμό διεξάγονταν από το PP.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις