Τετάρτη, 29 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ισπανία – Πορτογαλία: Ο καιρός τρελάθηκε – Κύμα καύσωνα με το θερμόμετρο να φτάνει στους 35 βαθμούς

Ισπανία – Πορτογαλία: Ο καιρός τρελάθηκε – Κύμα καύσωνα με το θερμόμετρο να φτάνει στους 35 βαθμούς

Ο καιρός δεν τρελάθηκε απλά με την κλιματική αλλαγή, αλλά τα ‘χει χάσει τελείως και του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν χτυπηθεί από κύμα καύσωνα με το θερμόμετρο να φτάνει και τους 35 βαθμούς.

Ένα καλοκαίρι χωρίς τέλος φαίνεται να βιώνει η Ευρώπη, καθώς η Ιβηρική χερσόνησος μπαίνει στον Οκτώβριο με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, καθώς σε Ισπανία και Πορτογαλία επικρατεί καύσωνας (για τα δεδομένα του φθινοπώρου), ενώ στην κεντρική Ευρώπη ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά.

Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα καύσωνα από σήμερα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά κατά τόπους τους 35°C. Η θερμοκρασία είναι «ασυνήθιστα υψηλή για αυτήν την περίοδο του έτους», εξήγησε ο εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Aemet, Ρούμπεν δελ Κάμπο. Σε πολλές πόλεις του νότου σήμερα το απόγευμα ο υδράργυρος είχε ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται το Σαββατοκύριακο, όταν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς. Οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες κατά 5 έως 15 βαθμούς σε σύγκριση με τις συνηθισμένες για την εποχή.

Στη γειτονική Πορτογαλία από σήμερα μέχρι και την Τρίτη τα θερμόμετρα θα δείχνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των 30°C παντού, εκτός από τα παράλια. Αν και αυτοί οι καύσωνες δεν είναι συγκρίσιμοι με εκείνους του καλοκαιριού, η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη κατά 5 – 8 βαθμούς σε σύγκριση με τη συνηθισμένη για την εποχή, εξήγησε το πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA).

Καύσωνας και στη Γαλλία

Υψηλές, γύρω στους 35 βαθμούς, θα είναι οι θερμοκρασίες και στη νότια Γαλλία, όπου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France, ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα: σε σύγκριση με την περίοδο 1991-2020, οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες κατά 3,5 με 3,6 βαθμούς.

Παρόμοιες είναι οι διαπιστώσεις και άλλων μετεωρολογικών υπηρεσιών:

  • Στη Γερμανία, θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 3,9 βαθμούς σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία DWD
  • Στην Πολωνία, 3,6 βαθμοί πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή, σύμφωνα με το ινστιτούτο IMiGW
  • Στην Ελβετία, θερμοκρασία αυξημένη κατά 3,8 βαθμούς σε σύγκριση με την περίοδο 1991-2020
  • Στην Αυστρία, 3,2 βαθμοί υψηλότερη θερμοκρασία στα πεδινά, 4,2 βαθμοί υψηλότερη θερμοκρασία στα ορεινά, σύμφωνα με το ινστιτούτο GeoSphere Austria.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις