Κόσμος

Ισπανία: Πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ με απόλυτη πλειοψηφία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ είναι για δεύτερη θητεία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία με 179 ψήφους υπέρ από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, 8 κόμματα του κοινοβουλίου της Ισπανίας στήριξαν τον Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργό. Απέναντί του βρέθηκαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η ακροδεξιά Vox και ένας βουλευτής του κόμματος της Ναβάρρας, συγκεντρώνοντας 171 ψήφους κατά.

Έτσι, η πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στον βασιλιά Φελίπε και κατά πάσα πιθανότητα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του κεντροαριστερού συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει αύριο Παρασκευή (17.11.2023) ή το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία «χρυσώνοντας το χάπι» της «αμνηστίας» στους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

pedro sanchez r

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα του 2017 ως «τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση» που έχει ζήσει η Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Ωστόσο, στη χθεσινή ομιλία του, υπεραμύνθηκε του προτεινόμενου νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών, εκτιμώντας πως ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές» που παραμένουν ανοικτές από την περίοδο της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Mirror: Οι φωτιές στην Αιγιάλεια έκαναν στάχτη το όνειρο οικογένειας από τη Βρετανία για μια νέα ζωή στην Πελοπόννησο – «Δεν χάσαμε μόνο ένα σπίτι»
Το δημοσίευμα περιγράφει πώς το σπίτι που έχτισαν με κόπο καταστράφηκε ολοσχερώς λίγες ημέρες πριν από τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα
Βρετανοί, φωτιά Πελοπόννησος 16
Ανακατατάξεις στο τμήμα AI της Google: Ο Ντέμης Χασάμπις αναβαθμίζεται σε πρόεδρο της DeepMind και επικεφαλής επιστήμονα της Alphabet
Ο Τζεφ Ντιν και ο Σαντζάι Γκεμαβάτ αποχωρούν για να ιδρύσουν τη Discovery Loop, ενώ ο Κοράι Καβουκτσούογλου αναλαμβάνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης
Ντέμης Χασάμπης