Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Ισπανία: Πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ με απόλυτη πλειοψηφία

Ισπανία: Πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ με απόλυτη πλειοψηφία
Φωτογραφία Reuters

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ είναι για δεύτερη θητεία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία με 179 ψήφους υπέρ από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, 8 κόμματα του κοινοβουλίου της Ισπανίας στήριξαν τον Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργό. Απέναντί του βρέθηκαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η ακροδεξιά Vox και ένας βουλευτής του κόμματος της Ναβάρρας, συγκεντρώνοντας 171 ψήφους κατά.

Έτσι, η πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στον βασιλιά Φελίπε και κατά πάσα πιθανότητα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του κεντροαριστερού συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει αύριο Παρασκευή (17.11.2023) ή το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία «χρυσώνοντας το χάπι» της «αμνηστίας» στους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα του 2017 ως «τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση» που έχει ζήσει η Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Ωστόσο, στη χθεσινή ομιλία του, υπεραμύνθηκε του προτεινόμενου νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών, εκτιμώντας πως ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές» που παραμένουν ανοικτές από την περίοδο της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις