Κόσμος

Ισπανία – Ραχόι: “Η Καταλονία θα μείνει υπό την προστασία μας αν κερδίσει ο Πουτζδεμόν”

Η αυτονομία της Καταλονίας θα παραμείνει υπό αναστολή, αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, επιχειρήσει να την κυβερνήσει από τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε σήμερα (15.01.2017) ο επικεφαλής της ισπανικής συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μιλώντας ενώπιον αιρετών του Λαϊκού Κόμματός (PP) του, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως ο μελλοντικός πρόεδρος της Καταλονίας πρέπει να «αναλάβει τα καθήκοντά του» και να το κάνει «φυσικά» [με φυσική παρουσία], γιατί «δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του από τις Βρυξέλλες».

«Αν δεν το κάνει, το άρθρο 155 θα παραμείνει σε ισχύ», είπε ο Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος βάσει του οποίου η περιφέρεια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τέθηκε υπό κηδεμονία στις 27 Οκτωβρίου.

Παραμένει στο Βέλγιο ο Πουτζδεμόν

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης που παύθηκε όταν η Καταλονία τέθηκε υπό επιτροπεία, βρίσκεται από τότε στο Βέλγιο προκειμένου να διαφύγει από τις διώξεις εις βάρος του για εξέγερση και στάση.

Στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Δεκεμβρίου, οι αυτονομιστές εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του καταλανικού κοινοβουλίου και η λίστα του Κάρλες Πουτζδεμόν έφθασε στην πρώτη θέση μεταξύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Πουτζδεμόν που κινδυνεύει να συλληφθεί αν επιστρέψει στην Ισπανία, θέλει να αναλάβει καθήκοντα εξ αποστάσεως, μια επιλογή που δεν πείθει τον κύριο σύμμαχό του, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, και την οποία η αντιπολίτευση και η κεντρική κυβέρνηση δεσμεύθηκαν να προσβάλουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Στην περίπτωση που κάποιος ισχυριστεί πως ο κ. Πουτζδεμόν μπορεί να συμμετάσχει από τις Βρυξέλλες σε μια [κοινοβουλευτική] συζήτηση για την ανάληψη αξιώματος, η κυβέρνηση θα προσβάλει αμέσως αυτή την παράλογη απόφαση», είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Είπε ότι αν ο  Πουτζδεμόν επανεκλεγεί, οι συνταγματικές εξουσίες τις οποίες επικαλέστηκε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο προκειμένου να επιβάλει την άμεση διακυβέρνηση της περιοχής θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

Το κοινοβούλιο θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου. Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ηγέτη μπορεί να διεξαχθεί από το κοινοβούλιο ακόμη και στις 31 Ιανουαρίου.

Η κηδεμονία της Καταλονίας δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην περιφέρεια για την οποία η αυτονομία της έχει μεγάλη αξία ακόμη κι αν είναι βαθιά διαιρεμένη, σχεδόν σε ίσα μέρη, για την ανεξαρτησία.

Η ακύρωση εν μέρει το 2010 από την ισπανική δικαιοσύνη του καθεστώτος αυτονομίας που απέδιδε ευρείες εξουσίες στην περιφέρεια συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο Μαριάνο Ραχόι διεξήγαγε προσωπικά εκστρατεία κατά του καθεστώτος αυτού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από τον τυφώνα Isaias – 700.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Φλόριντα και Αλαμπάμα - Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, με τις ΗΠΑ να αποδεσμεύουν 4 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα
Καταστροφές από τον τυφώνα Isaias
«Έμοιαζε με παγίδα»: Πώς ο Τραμπ αιφνιδίασε τον Ζελένσκι με τη συμφωνία για το ντίζελ με τον Πούτιν – Τα 6 αιτήματα που αγνόησε η Ουκρανία
Οι Ουκρανοί πήγαν στο Μαϊάμι για να συζητήσουν εκεχειρία στις ενεργειακές επιθέσεις και βρέθηκαν μπροστά σε μια συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το ντίζελ
ATTENTION: PHOTO MONTAGE: Following the announcement of new Ukraine talks, indications are mounting that Budapest is the site of a possible meeting between the presidents of Ukraine and Russia with Donald Trump. From left: Volodymyr Zelensky, Donald Trump, and Vladimir Putin. Photo by: Presidential Office of Ukraine/picture-alliance/dpa/AP Images 6
ΗΠΑ: AI «παρίστανε» τον μάρτυρα σε ανεξιχνίαστη ανθρωποκτονία και έστειλε ψεύτικη πληροφορία στην αστυνομία
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic επινόησε μαρτυρία για υπόθεση δολοφονίας και την υπέβαλε στις αρχές της Φιλαδέλφειας - Η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να εντοπίσει τι είχε συμβεί, προκαλώντας την οργή της αστυνομίας
ΑΙ
Τραμπ κατά Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι ώρα να αποκτήσει νέο πρόεδρο που να κλείνει συμφωνίες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι έχασε ευκαιρίες για τον τερματισμό του πολέμου και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Ντόναλντ Τραμπ 49