Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ισπανία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη διπλή τρομοκρατική επίθεση

Ισπανία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη διπλή τρομοκρατική επίθεση
Φωτογραφία Reuters

“Υπήρχε πολύ αίμα”, “Ακούσαμε κρότους…”! Σοκαρισμένοι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις στιγμές τρόμου που έζησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς.

«Είδα τέσσερις ή πέντε ανθρώπους καταγής και άλλοι προσπαθούσαν να τους συνεφέρουν. Υπήρχε πολύ αίμα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλι Σούτιον, μια ολλανδή τουρίστρια.

Ο Τομ Γκέλερ αφηγήθηκε στο ραδιόφωνο του BBC πως είδε το όχημα να κατεβαίνει με ταχύτητα τη λεωφόρο. «Δεν επιβράδυνε καθόλου. Έπεφτε κατ’ ευθείαν πάνω στο πλήθος στην καρδιά των Ράμπλας», είπε.

Οι αρχές δεν είχαν ακόμη ολοκληρώσει την καταγραφή των θυμάτων, που ανήκουν σε τουλάχιστον 24 διαφορετικές εθνικότητες, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμανε ο συναγερμός στο Καμπρίλς. Ένα Audi A3 ανέπτυξε ταχύτητα στην οδό κατά μήκος της προκυμαίας χτυπώντας περαστικούς.

Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σ’ ένα όχημα των Mossos d’ Esquadra, της καταλανικής αστυνομίας, και ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση. Όταν η επιχείρηση έλαβε τέλος, «πέντε ύποπτοι τρομοκράτες» ήταν νεκροί και ένας αστυνομικός και έξι πολίτες τραυματίες, ένας από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι ζώνες εκρηκτικών που φορούσαν οι «ύποπτοι τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς ήταν ψεύτικες, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Onda Cero ο επικεφαλής του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας Ζοακίμ Φορν.

«Βρισκόμαστε στην οδό της προκυμαίας. Ακούσαμε κρότους και σκεφτήκαμε, ‘πρέπει να είναι πυροτεχνήματα’, αλλά ήταν πυροβολισμοί», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκελ Αρτάμπε, 20 ετών, ο οποίος εργάζεται σ’ ένα εστιατόριο του Καμπρίλς. Αφηγήθηκε πως είδε καταγής μια ξένη, που φαινόταν να έχει τραυματισθεί στο κεφάλι και οι φίλοι της καλούσαν σε βοήθεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις