Κόσμος

Ισπανία: Τα σκάνδαλα «τσακίζουν» δημοσκοπικά τη βασιλεία 

Περισσότερο από το 40% των πολιτών της Ισπανίας επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Η έντονη δυσαρέσκεια των Ισπανών εκφράζεται μετά την αιφνιδιαστική αναχώρηση για το εξωτερικό του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος εν μέσω σκανδάλων.

Υπενθυμίζεται ότι 82χρονος τέως βασιλιάς ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον Αύγουστο. Ο Χουάν Κάρλος αναχώρησε από την Ισπανία προκειμένου να αποφύγει να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε Στ’.

FILE PHOTO: Spanish King Juan Carlos waves during a group photo with Ibero-American leaders during the Ibero-American Summit in Cadiz, southern Spain November 17, 2012.  REUTERS

Περίπου το 40,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, ενώ το 34,9% δήλωσε ότι στηρίζει τη βασιλική οικογένεια και το 24,2% ότι δεν γνωρίζει, σύμφωνα με έρευνα για την Πλατφόρμα Ανεξάρτητων Μέσων, μια ομάδα κυρίως αριστερών μέσων ενημέρωσης.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, βρήκε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία, ο μοναδικός τρόπος να καταργηθεί ο θεσμός βάσει του Συντάγματος της Ισπανίας. Αντίθετα, το 25% δεν επιθυμεί δημοψήφισμα.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο για τη φιλοβασιλική εφημερίδα ABC έδειξε ότι το 33,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κατάργησης της βασιλείας, ενώ το 56% υπέρ της διατήρησής της.

Τα σκάνδαλα και οι αντιδράσεις 

Αν και δεν ερευνάται επισήμως, ο Χουάν Κάρλος έχει αποτελέσει στόχο σε δύο έρευνες, στην Ισπανία και την Ελβετία, για μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με ένα συμβόλαιο ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ που κέρδισαν ισπανικές εταιρείες για ένα σαουδαραβικό τρένο υψηλής ταχύτητας.

Ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την έρευνα για την υπόθεση ώστε να συμπεριλάβει επισήμως και τον Χουάν Κάρλος.

Ο τέως βασιλιάς δεν έχει σχολιάσει επισήμως την υπόθεση, όμως ο δικηγόρος του Χαβιέρ Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του είναι στη διάθεση των εισαγγελέων, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε αφού το κυβερνητικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών αρνήθηκε να ρωτήσει τους Ισπανούς τη γνώμη τους για τη βασιλεία στην πιο πρόσφατη δημοσκόπησή του.

Click4more: Ισπανία: Επιβεβαιώνει το Παλάτι – «Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος βρίσκεται στα ΗΑΕ»

Η υπουργός Άμυνας της χώρας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ δήλωσε ότι η βασιλεία «είναι ζωτικής σημασίας κομμάτι της συνταγματικής συνθήκης», σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ABC.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτέχνης Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι μεταξύ των 183 προσωπικοτήτων που στηρίζουν τη βασιλεία και ανήρτησαν χθες, Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στο YouTube βίντεο στο οποίο στηρίζουν τον βασιλιά Φελίπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «ανέβασε» βίντεο από επίθεση στην Τεχεράνη: Πολλοί από τους στρατιωτικούς ηγέτες του Ιράν εξοντώθηκαν
Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν διευκρινίζει τον τόπο ή τον χρόνο του χτυπήματος, ούτε δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιδρομή ή τους στόχους της
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Το 48ωρο τελεσίγραφο Τραμπ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, η «κόλαση» του Ιράν και οι αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις
Στην 36η μέρα του πολέμου, το Ιράν απορρίπτει το «αδύναμο και νευρικό» τελεσίγραφο του Τραμπ, το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να χτυπήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις και ο Λίβανος σφυροκοπείται ανελλιπώς
Λίβανος
Υπόθεση Επστάιν: Έκκληση στον βασιλιά Κάρολο να δεχθεί θύματα του σεξουαλικού εγκληματία απευθύνει η οικογένεια της Βιρτζίνια Τζιουφρέ
Η Τζιουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε, είχε αποκαλύψει ότι ο Τζέφρι Επστάιν την εξέδιδε στον μικρότερο αδελφό του βασιλιά Καρόλου, τον πρώην, πλέον, πρίγκιπα Άντριου, όταν εκείνη ήταν 17 ετών
Βιρτζίνια Τζιουφρέ
Bloomberg: Οι ΗΠΑ στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος των stealth πυραύλων τους στο Ιράν – Τους προόριζαν για την Κίνα
Η χρήση τόσων πολλών JASSM-ER στον πόλεμο του Ιράν δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι, μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά B-52 και B-1B, καθώς και από μαχητικά κρούσης
Πύραυλοι
Το Ιράν απαντά στο 48ωρο τελεσίγραφο Τραμπ: «Όλη η περιοχή θα μετατραπεί σε κόλαση» για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ – Περιμένουμε το «πράσινο φως» για να επιτεθούμε σε ενεργειακές εγκαταστάσεις λέει ο IDF
Αγνοούμενος παραμένει ο Αμερικανός πιλότος του αεροσκάφους F-15 που καταρρίφθηκε στο Ιράν την Παρασκευή, με τις δύο χώρες να εντείνουν τις έρευνές τους για το δεύτερο μέλος του πληρώματος
Πύραυλοι
8