Κόσμος

Ισπανία: Τα σκάνδαλα «τσακίζουν» δημοσκοπικά τη βασιλεία 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Περισσότερο από το 40% των πολιτών της Ισπανίας επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Η έντονη δυσαρέσκεια των Ισπανών εκφράζεται μετά την αιφνιδιαστική αναχώρηση για το εξωτερικό του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος εν μέσω σκανδάλων.

Υπενθυμίζεται ότι 82χρονος τέως βασιλιάς ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον Αύγουστο. Ο Χουάν Κάρλος αναχώρησε από την Ισπανία προκειμένου να αποφύγει να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε Στ’.

FILE PHOTO: Spanish King Juan Carlos waves during a group photo with Ibero-American leaders during the Ibero-American Summit in Cadiz, southern Spain November 17, 2012.  REUTERS

Περίπου το 40,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, ενώ το 34,9% δήλωσε ότι στηρίζει τη βασιλική οικογένεια και το 24,2% ότι δεν γνωρίζει, σύμφωνα με έρευνα για την Πλατφόρμα Ανεξάρτητων Μέσων, μια ομάδα κυρίως αριστερών μέσων ενημέρωσης.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, βρήκε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία, ο μοναδικός τρόπος να καταργηθεί ο θεσμός βάσει του Συντάγματος της Ισπανίας. Αντίθετα, το 25% δεν επιθυμεί δημοψήφισμα.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο για τη φιλοβασιλική εφημερίδα ABC έδειξε ότι το 33,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κατάργησης της βασιλείας, ενώ το 56% υπέρ της διατήρησής της.

Τα σκάνδαλα και οι αντιδράσεις 

Αν και δεν ερευνάται επισήμως, ο Χουάν Κάρλος έχει αποτελέσει στόχο σε δύο έρευνες, στην Ισπανία και την Ελβετία, για μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με ένα συμβόλαιο ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ που κέρδισαν ισπανικές εταιρείες για ένα σαουδαραβικό τρένο υψηλής ταχύτητας.

Ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την έρευνα για την υπόθεση ώστε να συμπεριλάβει επισήμως και τον Χουάν Κάρλος.

Ο τέως βασιλιάς δεν έχει σχολιάσει επισήμως την υπόθεση, όμως ο δικηγόρος του Χαβιέρ Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του είναι στη διάθεση των εισαγγελέων, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε αφού το κυβερνητικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών αρνήθηκε να ρωτήσει τους Ισπανούς τη γνώμη τους για τη βασιλεία στην πιο πρόσφατη δημοσκόπησή του.

Click4more: Ισπανία: Επιβεβαιώνει το Παλάτι – «Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος βρίσκεται στα ΗΑΕ»

Η υπουργός Άμυνας της χώρας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ δήλωσε ότι η βασιλεία «είναι ζωτικής σημασίας κομμάτι της συνταγματικής συνθήκης», σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ABC.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτέχνης Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι μεταξύ των 183 προσωπικοτήτων που στηρίζουν τη βασιλεία και ανήρτησαν χθες, Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στο YouTube βίντεο στο οποίο στηρίζουν τον βασιλιά Φελίπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ίλζε Άιγκνερ: Η πρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας που θέλει να γίνει πρόεδρος της Γερμανίας – Ήταν εργάτρια και δεν έχει απολυτήριο Λυκείου
Είναι καθολική στο θρήσκευμα, δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει παιδιά. Παρότι δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, ούτε απολυτήριο λυκείου, κατάφερε να διαγράψει μια σημαντική πολιτική διαδρομή
Η Ίλσε Άιγκνερ 9
Ο Αντόνιο Ταγιάνι στο στόχαστρο φιλορώσων χάκερ – Στο dark web προσωπικά δεδομένα του ίδιου και της οικογένειάς του
Υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον εκφοβίσει, ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις σύμμαχες χώρες  και ότι η επίθεση σε βάρος του οφείλεται στην θέση της Ιταλίας στο ουκρανικό
Αντόνιο Ταγιάνι
Μήνυμα του ιρανικού στρατού στις ΗΠΑ: Είμαστε πιο ισχυροί  απ’ ό,τι όταν άρχιζε ο πόλεμος
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι σήμερα σε επίπεδο συναγερμού υψηλότερο και πιο ισχυρές από ό,τι ήταν στην αρχή του πολέμου», τόνισε ο εκπρόσωπός τους Μοχαμάντ Ακραμινιά
Ιράν