Κόσμος

Ισπανία: Τα σκάνδαλα «τσακίζουν» δημοσκοπικά τη βασιλεία 

Περισσότερο από το 40% των πολιτών της Ισπανίας επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Η έντονη δυσαρέσκεια των Ισπανών εκφράζεται μετά την αιφνιδιαστική αναχώρηση για το εξωτερικό του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος εν μέσω σκανδάλων.

Υπενθυμίζεται ότι 82χρονος τέως βασιλιάς ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον Αύγουστο. Ο Χουάν Κάρλος αναχώρησε από την Ισπανία προκειμένου να αποφύγει να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε Στ’.

FILE PHOTO: Spanish King Juan Carlos waves during a group photo with Ibero-American leaders during the Ibero-American Summit in Cadiz, southern Spain November 17, 2012.  REUTERS

Περίπου το 40,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, ενώ το 34,9% δήλωσε ότι στηρίζει τη βασιλική οικογένεια και το 24,2% ότι δεν γνωρίζει, σύμφωνα με έρευνα για την Πλατφόρμα Ανεξάρτητων Μέσων, μια ομάδα κυρίως αριστερών μέσων ενημέρωσης.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, βρήκε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία, ο μοναδικός τρόπος να καταργηθεί ο θεσμός βάσει του Συντάγματος της Ισπανίας. Αντίθετα, το 25% δεν επιθυμεί δημοψήφισμα.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο για τη φιλοβασιλική εφημερίδα ABC έδειξε ότι το 33,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κατάργησης της βασιλείας, ενώ το 56% υπέρ της διατήρησής της.

Τα σκάνδαλα και οι αντιδράσεις 

Αν και δεν ερευνάται επισήμως, ο Χουάν Κάρλος έχει αποτελέσει στόχο σε δύο έρευνες, στην Ισπανία και την Ελβετία, για μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με ένα συμβόλαιο ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ που κέρδισαν ισπανικές εταιρείες για ένα σαουδαραβικό τρένο υψηλής ταχύτητας.

Ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την έρευνα για την υπόθεση ώστε να συμπεριλάβει επισήμως και τον Χουάν Κάρλος.

Ο τέως βασιλιάς δεν έχει σχολιάσει επισήμως την υπόθεση, όμως ο δικηγόρος του Χαβιέρ Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του είναι στη διάθεση των εισαγγελέων, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε αφού το κυβερνητικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών αρνήθηκε να ρωτήσει τους Ισπανούς τη γνώμη τους για τη βασιλεία στην πιο πρόσφατη δημοσκόπησή του.

Click4more: Ισπανία: Επιβεβαιώνει το Παλάτι – «Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος βρίσκεται στα ΗΑΕ»

Η υπουργός Άμυνας της χώρας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ δήλωσε ότι η βασιλεία «είναι ζωτικής σημασίας κομμάτι της συνταγματικής συνθήκης», σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ABC.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτέχνης Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι μεταξύ των 183 προσωπικοτήτων που στηρίζουν τη βασιλεία και ανήρτησαν χθες, Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στο YouTube βίντεο στο οποίο στηρίζουν τον βασιλιά Φελίπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς 1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 1
Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης
Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία 4
Αμερικανικό χτύπημα σε ταχύπλοο που μετέφερε ναρκωτικά: Το βίντεο που δημοσίευσε ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε – τουλάχιστον τρία – πλήγματα εναντίον σκαφών τα οποία ανήκαν όπως διαβεβαίωσε σε διακινητές ναρκωτικών
Το ταχύπλοο που χτύπησαν οι Αμερικανικές δυνάμεις
3
Ερντογάν: «Πιστεύω ότι η συνάντηση με τον Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό των πολέμων στην περιοχή μας»
«Θα συζητήσουμε πολλά θέματα με τη σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες έχουμε εκτεταμένες στρατηγικές σχέσεις, κυρίως στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 3
Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για τις ρωσικές παραβιάσεις στη Βαλτική: Η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη - «Μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα» λέει ο Τραμπ
Η Ρωσία αρνείται ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας και εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα βάζοντας στο στόχαστρο τη δυτική Ουκρανία, περιοχή κοντά στα σύνορα με την Πολωνία
Πολωνικά μαχητικά F-16 46