Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ισπανία: Τελειώνει ο Σάντσεθ – Πιο κοντά από ποτέ οι εκλογές

Ισπανία: Τελειώνει ο Σάντσεθ – Πιο κοντά από ποτέ οι εκλογές
photo Reuters

Ο προϋπολογισμός στην Ισπανία απορρίφθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο και όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να κάνει δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή και όλα δείχνουν εκλογές στην Ισπανία, οκτώ μήνες μετά την παραμονή του σοσιαλιστή πρωθυπουργού στην εξουσία.

Σε σύνολο 350 βουλευτών μια πλειοψηφία 191 βουλευτών τάχθηκαν υπέρ τροποποιήσεων που είχαν σκοπό να μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό και κατατέθηκαν κυρίως από το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά), τους φιλελεύθερους Ciuadadanos καθώς και από τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, με αποτέλεσμα το κείμενο να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία.

Ο Σάντσεθ έφυγε από τη Βουλή μερικά λεπτά αργότερα χωρίς να κάνει δηλώσει καθώς η προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία σαν κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ισπανία που διαθέτει μόνο 84 βουλευτές και να περάσει προϋπολογισμό δεν κατάφερε να περάσει.

Η 28η Απριλίου και η 26η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι προσεχείς ευρωεκλογές, οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, έχουν αναφερθεί από τον Τύπο ως πιθανές ημερομηνίες.

Η καταψήφιση είναι πρόταση μορφής

Η ήττα αυτή «σημαδεύει το τέλος του ταξιδιού του Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία της κυβέρνησης», είπε ο επικεφαλής του PP Πάμπλο Κασάδο, κάνοντας λόγο για μια «ντε φάκτο πρόταση μομφής» εναντίον του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, που είχε ανέλθει κι ο ίδιος στην εξουσία χάρη σε μια πρόταση μομφής σε βάρος του πρώην αρχηγού του PP Μαριάνο Ραχόι.

Η ήττα αυτή των Σοσιαλιστών για τον προϋπολογισμό σημειώνεται την επομένη της έναρξης στη Μαδρίτη της ιστορικής δίκης δώδεκα ηγετών της Καταλονίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας και ενεπλάκησαν στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία το 2017.

Μια δίκη που οδήγησε στα άκρα τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους καταλανούς αυτονομιστές, οι ψήφοι των 17 βουλευτών των οποίων, που είχαν επιτρέψει την είσοδο του Σάντσεθ στο μέγαρο Μονκλόα, στηρίζοντας την πρόταση μομφής, ήταν απαραίτητες προκειμένου να διαθέτει πλειοψηφία.

Η δεξιά προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Εδώ και μερικές ημέρες η κυβέρνηση του Σάντσεθ έχει υιοθετήσει προεκλογικό τόνο κατηγορώντας τη δεξιά και τους αυτονομιστές ότι ψηφίζουν χέρι χέρι.

«Τα κόμμα της δεξιάς και οι αυτονομιστές θα ψηφίσουν κατά αυτού του κοινωνικού προϋπολογισμού. Θέλουν το ίδιο πράγμα: μια Καταλονία που θα ζει μέσα στην αντιπαράθεση και μια Ισπανία που θα ζει μέσα στην αντιπαράθεση. Φοβούνται τον διάλογο», δήλωσε ο Σάντσεθ χθες, Τρίτη, χωρίς να αμφιβάλλει για το δυσμενές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Πολλές δημοσκοπήσεις, η τελευταία από τις οποίες δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνουν πως το PP, οι Ciudadanos και το ακροδεξιό κόμμα Vox είναι σε θέση να σχηματίσουν πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις