Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισπανία: Θρίλερ με τον σχηματισμό κυβέρνησης – Πρώτος αλλά εκτός κυβέρνησης (;) ο Ραχόι

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το τί θα… “γεννήσει” η κάλπη στην Ισπανία μετά τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Γιατί μπορεί το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να βγαίνει πρώτο, αλλά χωρίς πλειοψηφία ακόμα και με συνεργασία. Κάτι που “έχουν” τα αριστερά κόμματα, αν αποφασίσουν να συνεργαστούν!

Το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εξασφαλίζει 122 έδρες (28,52%) σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και καταμετρημένο το 90% των ψήφων. Οι Ciudadanos, το κόμμα που εμφανίζονταν ως οι πιθανότεροι εταίροι του Ραχόι για μια κυβέρνηση συνεργασίας, εξασφαλίζουν 40 έδρες (14%). Σύνολο τα δυο κόμματα έχουν 162 έδρες, 14 λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για την πλειοψηφία στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρά το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας του (22,5%) εξασφαλίζει 91 έδρες, οι Podemos (μαζί με τα ποσοστά των τοπικών συνεργαζόμενων συνδυασμών στις αυτονομίες) είναι τρίτο κόμμα με 20,5% και 69 έδρες. Αν η ομάδα αριστερών κομμάτων, δηλαδή το Σοσιαλιστικό κόμμα, οι Podemos, η Ενωμένη Αριστερά (που φαίνεται πως παρά τις απώλειες θα έχει 3-4 έδρες) και δυο τοπική σχηματισμοί αποφασίσουν να συνεργαστούν, έχουν περισσότερες από 180 έδρες και ξεπερνούν το όριο των 176 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία και άρα το σχηματισμό κυβέρνησης!

Σύμφωνα με τους νέους συσχετισμούς κι εάν αυτοί δεν αλλάξουν δραστικά έως το τέλος της καταμέτρησης, η κατάσταση φαντάζει περίπλοκη, απαιτώντας είτε τη συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματισθεί κυβέρνηση, είτε το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού (όπως στη Γερμανία) Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών. Πάντως, κύκλοι από τα δύο κόμματα, με τους οποίους επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πριν τα αποτελέσματα και μετά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση το αποκλείουν —τηρώντας όμως στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και φυσικά συνεδριάσουν τα σχετικά όργανα των κομμάτων.

Σημαντική πάντως κρίνεται η απόδοση του συνεργαζόμενου με το Podemos σχηματισμού Comu’ Podem στην Καταλωνία, που το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ή μη, κι η σχέση της με το Ισπανικό κράτος απετέλεσε ένα από τα κύρια διακυβεύματα των εκλογών. Η παράταξη, που επικεφαλής της είναι η δημοφιλέστατη σε όλη την Ισπανία για την δράση της κατά των εξώσεων νυν δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, κατόρθωσε να επιβληθεί ως δύναμη, αφαιρώντας μεγάλα ποσοστά από το συντηρητικό κι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας Covergencia I Unio’ του Αρτούρ Μας, αποδεικνύοντας ότι η πρόταση των Podemos για δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας εάν γίνει κυβέρνηση, απηχεί στη συνείδηση των τοπικών ψηφοφόρων.

Η Καταλωνία μαζί με την Βαλένθια είναι οι μόνες περιοχές, στις οποίες επικράτησαν οι Podemos με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς τους. Στον εκλογικό χάρτη της υπόλοιπης χώρας επικρατεί το ΡΡ, εκτός από το Νότο όπου το Σοσιαλιστικό κόμμα διατηρεί, ιδίως στην Ανδαλουσία, το πολιτικό φέουδό του.

Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι πως οι εκλογές της Κυριακής (20.12.2015) στην Ισπανία έδειξαν έναν πράγματα: πως ο δικομματισμός σε ακόμη μια χώρα έχει οριστικά τελειώσει. Σε αυτό στάθηκε νωρίτερα και εκπρόσωπος των Podemos: ότι η πολιτική του δικομματισμού τελείωσε για την Ισπανία. “Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας”, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Ινίγο Ερεχόν.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και El Pais

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε