Κόσμος

Ισραήλ: O στρατός αναχαίτισε drone πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι αναχαίτισε ένα UAV (drone) πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ακούστηκαν «εκρήξεις».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε πως «δεν ήταν εκτόξευση βλήματος». Σύμφωνα με τον ιστότοπο Times of Israel, το UAV αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος).

Η κλιμάκωση της έντασης από την αρχή του έτους έχει πυροδοτήσει φόβους για έναν νέο κύκλο βίας στην περιοχή και έχει προκαλέσει διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ζήτησε την Παρασκευή από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Μια ημέρα νωρίτερα, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αναχαίτιση πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Χθες Σάββατο, η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Ζίαντ αλ Ναχάλα ταξίδεψε στο Κάιρο για να συναντήσει τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει τακτικά μεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκαν «η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα στην Τζενίν», όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει αιματηρές επιδρομές.

Η συνάντηση ακολούθησε την επίσκεψη του Καμέλ στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, την περασμένη Τρίτη, όπου ο αιγύπτιος αξιωματούχος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Από την αρχή της χρονιάς, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 35 Παλαιστινίους (ανάμεσά τους αρκετοί άμαχοι), έξι Ισραηλινούς και μια Ουκρανή, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Η Λωρίδα της Γάζας – με πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων – βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011