Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για τον Νετανιάχου

Ισραήλ

Προθεσμία ως την 1η Ιανουαρίου 2020 έχει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εξασφαλίσει ασυλία με απόφαση της Κνέσετ, του κοινοβουλίου της χώρας του, μετά την υποβολή στην ισραηλινή Βουλή του κατηγορητηρίου σε βάρος του από τον γενικό εισαγγελέα.

Εάν ο Νετανιάχου δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ασυλία — χρειάζεται απλή πλειοψηφία στην Κνέσετ των 120 εδρών — θα προσαχθεί σε δίκη στην Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε ο Αβιχάι Μάντελμπλιτ, ο γενικός εισαγγελέας, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Συνημμένο στην επιστολή του Μάντελμπλιτ είναι αναλυτικότερα το κατηγορητήριο που παρουσίασε ο γενικός εισαγγελέας τον περασμένο μήνα.

Η εκτεταμένη εκδοχή του κατηγορητηρίου σε βάρος του δεξιού πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνει τα ονόματα 333 μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων στελεχών εταιρειών, συνεργατών του και διαφόρων πολιτικών και δημοσίων λειτουργών.

Ο γενικός εισαγγελέας, άλλοτε στενός συνεργάτης του νυν πρωθυπουργού, σημειώνει ότι αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του Νετανιάχου να του δοθεί προθεσμία 30 ημερών εντός των οποίων — βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας — ο αρχηγός της κυβέρνησης μπορεί να ζητήσει από την Κνέσετ να του παραχωρηθεί ασυλία. Ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για τον πολιτικό που έχει παραμένει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα από χθες Δευτέρα.

Κατηγορίες για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση

Ο Μάντελμπλιτ επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Νετανιάχου κατηγορείται για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις χωριστές υποθέσεις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους που απαγγέλλονται κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες και θεωρεί την επίσημη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του «απόπειρα πραξικοπήματος» από μέρους του γενικού εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, η περίοδος των 21 ημερών εντός των ορίων της οποίας μπορεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων πρόωρων εκλογών — θα πρόκειται για την τρίτη καταφυγή στις κάλπες μέσα σε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο — ολοκληρώνεται την 11η Δεκεμβρίου.

Αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό και στις δύο προσπάθειές του, την πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Απριλίου και τη δεύτερη μετά τις εκλογές του Απριλίου. Ο αντίπαλός του Μπένι Γκαντς επίσης δεν τα κατάφερε όταν του ανατέθηκε η εντολή.

Τυπικά, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν είχε την υποχρέωση να παραιτηθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

Νομικοί επισήμαναν ότι η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αποκλείεται να κρατήσει χρόνια. Ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός αντιμετώπισε με χλεύη τον μακρύ κατάλογο των μαρτύρων: «όταν οι κατηγορίες ευσταθούν, δεν χρειάζεσαι 333 μάρτυρες», έγραψε σαρκαστικά στο Twitter πριν συμπληρώσει «όταν οι κατηγορίες είναι αναληθείς, δεν μπορούν να σε βοηθήσουν ούτε 333 μάρτυρες».

Αναλυτές θεωρούν δύσκολο για τον Νετανιάχου να εξασφαλίσει ασυλία, καθώς δεν είναι σαφές ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν πέραν των βουλευτών του κόμματός του, του Λικούντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις