Κόσμος

Ισραήλ: Απελευθερώνεται ο Αμερικανοϊσραηλινός όμηρος Ίνταν Αλεξάντερ – «Δεν έχουμε συμφωνήσει για κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς» λέει ο Νετανιάχου

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «μνημειώδη είδηση» την ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς πως θα προχωρήσει στην απελευθέρωση αμερικανοϊσραηλινού ομήρου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ή απελευθέρωση φυλακισμένων με τη Χαμάς, αλλά μόνο για έναν ασφαλή διάδρομο ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση του αμερικανοϊσραηλινού ομήρου Ίνταν Αλεξάντερ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ ενημερώθηκε την Κυριακή (11.05.2025) για την απόφαση της Χαμάς να απελευθερώσει τον Αλεξάντερ, τον τελευταίο εν ζωή αμερικανό όμηρο, ως χειρονομία καλής θέλησης προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από τετραμερείς συνομιλίες ανάμεσα στη Χαμάς, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο, και το Κατάρ.

Η απελευθέρωση, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την απελευθέρωση και των υπολοίπων από τους 59 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, όμως ο Νετανιάχου δήλωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσφάτως ανακοινωθείσες προετοιμασίες για να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους εκεί.

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν υπό πυρ, στη διάρκεια προετοιμασιών για να ενταθούν οι μάχες», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.

Χθες, Κυριακή, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι μιλούσε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμφώνησε να απελευθερώσει τον Αλεξάντερ, μια κίνηση που οι άραβες μεσολαβητές, το Κατάρ και η Αίγυπτος, χαρακτήρισαν ενθαρρυντικό βήμα προς μια επιστροφή στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο θύλακα.

Οι συνομιλίες έγιναν λίγο πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του Τραμπ για μια επίσκεψη στον Κόλπο η οποία δεν θα περιλάβει σταθμό στο Ισραήλ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Κυριακή «μνημειώδη είδηση» την ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς πως θα προχωρήσει στην απελευθέρωση αμερικανοϊσραηλινού ομήρου που παραμένει κρατούμενος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι συνέβαλαν να έρθει αυτή η μνημειώδης είδηση», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social. Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η προσεχής απελευθέρωση του Ίνταν Αλεξάντερ, 21 ετών, που υπηρετουσε σε επίλεκτη μονάδα των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων όταν αιχμαλωτίστηκε, θα αποτελέσει το πρώτο από τα «τελευταία απαραίτητα βήματα για να τερματιστεί αυτός ο πολύ βάρβαρος πόλεμος» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Δέκα νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα

Στο μεταξύ, η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο σήμερα το πρωί για «τουλάχιστον» 10 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε νυχτερινό ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον σχολείου στο οποίο φιλοξενούνταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θυλάκου υπό πολιορκία.

«Τουλάχιστον δέκα (σ.σ. νεκροί), ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και δεκάδες τραυματίες παρελήφθησαν έπειτα από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον του σχολείου Φατίμα Μπιντ Άσαντ, όπου φιλοξενούνται πάνω από 2.000 εκτοπισμένοι στην πόλη Τζαμπάλια», ήταν ο απολογισμός που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυστρία: Η ανατριχιαστική περιγραφή του 51χρονου για τον θάνατο της συζύγου μετά από βιασμό – «Την δούλεψα πλήρως»
Τι κατέθεσε η αδελφή του για το ζευγάρι - «Θα τη μεθύσω καλά, μετά θα μπορέσεις να την πάρεις ξανά άγρια» έλεγε στους πελάτες του καθώς την εξέδιδε για 500 ευρώ την φορά
Αυστρία: Η ανατριχιαστική περιγραφή του 51χρονου για τον θάνατο της συζύγου μετά από βιασμό – «Την δούλεψα πλήρως»
Axios: Ο Τραμπ απέρριψε αίτημα του Σαουδάραβα πρίγκιπα να επιτεθεί στους Χούθι της Υεμένης – «Θα το ξαναέκανα», λέει για τον πόλεμο στο Ιράν
Σε τελευταία του συνέντευξη ο Τραμπ φάνηκε για ακόμα μία φορά αμετανόητος για την έναρξη του πολέμου, παρά τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου
τραμπ
Πώς η Gen Z μαθαίνει για την 11η Σεπτεμβρίου, τον εφιάλτη που δεν έζησε και που άλλαξε τον κόσμο
25 χρόνια συμπληρώνονται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους, όταν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα έριξαν αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο
25 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου