Πέμπτη, 29 Φεβ.
17oC Αθήνα

Ισραήλ: Ατρόμητη η 85χρονη Yochved Lifshitz – «Τα έψαλε» στον ηγέτη της Χαμάς όσο ήταν όμηρος

Ισραήλ: Ατρόμητη η 85χρονη Yochved Lifshitz – «Τα έψαλε» στον ηγέτη της Χαμάς όσο ήταν όμηρος
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ατρόμητη είναι η ψυχή της 85χρονης πρώην ομήρου της Χαμάς, της Yochved Lifshitz, η οποία αποκάλυψε ότι όταν συνάντησε τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη των τρομοκρατών στη Γάζα, του «τα έψαλε» και τον ρώτησε αν ντρέπεται που άσκησε βία σε ακτιβιστές για την ειρήνη, όπως η ίδια.

Η 85χρονη ήταν από τις πρώτες ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς για λόγους υγείας. Απήχθη από τους τρομοκράτες στις 7 Οκτωβρίου μέσα από το σπίτι της στο κιμπούτς Nir Oz και αφέθηκε ελεύθερη δύο εβδομάδες αργότερα

Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Davar, αποκάλυψε ότι ήρθε αντιμέτωπη με τον Γιαχία Σινουάρ, όταν εκείνος επισκέφθηκε τους ομήρους σε μια υπόγεια σήραγγα όπου τους κρατούσε η Χαμάς.

«Ο Σινουάρ ήταν μαζί μας 3 ή 4 ημέρες μετά την άφιξή μας», είπε η ηλικιωμένη γυναίκα στην εφημερίδα. «Τον ρώτησα πως και δεν ντρέπεται να κάνει τέτοια πράγματα σε ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια στήριζαν την ειρήνη» και πρόσθεσε ότι «δεν απάντησε. Έμεινε σιωπηλός».

Η Λίφσιτζ είναι ακριβίστρια και εδώ και χρόνια, μαζί με τον σύζυγό της, βοηθούσε ασθενείς Παλαιστίνιους από τη Γάζα να μεταφερθούν σε ισραηλινά νοσοκομεία, εξήγησε ο εγγονός της. Ο 83χρονος σύζυγός της, ο Όντεντ, έχει απαχθεί επίσης και παραμένει αιχμάλωτος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την απελευθέρωσή της τον περασμένο μήνα η Λίφσιτζ είπε ότι «πέρασε από την κόλαση» τις δύο εβδομάδες που κρατήθηκε όμηρος στη Γάζα. Είπε ότι την χτύπησαν όταν την απήγαγαν όμως στη συνέχεια, κατά το διάστημα που έμεινε αιχμάλωτη, της φέρονταν καλά.

Τη στιγμή της απελευθέρωσής της η 85χρονη έδωσε το χέρι στον μασκοφόρο απαγωγέα της. Όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε, απάντησε: «Μας φέρθηκαν με ευγένεια και κάλυψαν όλες τις ανάγκες μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις