Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ισραήλ: Επιδρομή του στρατού κοντά στην Ιεριχώ με πέντε Παλαιστίνιους νεκρούς

Ισραήλ: Επιδρομή του στρατού κοντά στην Ιεριχώ με πέντε Παλαιστίνιους νεκρούς

Οι δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους σήμερα (6.2.2023) το πρωί στη διάρκεια επιδρομής κοντά στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αυτό επεσήμανε στο AFP αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, με την παλαιστινιακή Χαμάς να κάνει λόγο για την απώλεια αδιευκρίνιστου αριθμού μαχητών της.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο στρατός του Ισραήλ έχει στην κατοχή του τα πτώματα πέντε Παλαιστινίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στον καταυλισμό προσφύγων Ακάμπατ Τζαμπρ.

Η Χαμάς επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι θρηνεί μέλη του ένοπλου βραχίονά της, τα οποία σκοτώθηκαν «σε ένοπλες συγκρούσεις με τη σιωνιστική κατοχή», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», που είχε στόχο τη σύλληψη των δραστών πρόσφατης αντιισραηλινής επίθεσης στην περιοχή, «πολλοί ένοπλοι δράστες σκοτώθηκαν αφού άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών που ενεργούσαν στην περιοχή», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για την επίθεση εναντίον εστιατορίου στον εβραϊκό οικισμό Βερέντ Γερίχο στις 28 Ιανουαρίου. Δύο ένοπλοι εμφανίστηκαν στο εστιατόριο, όπου βρίσκονταν περίπου 30 άνθρωποι, όμως έφυγαν προτού εξαπολύσουν την επίθεση, αφού ένα από τα όπλα τους παρουσίασε πρόβλημα.

Ο στρατός εξήγησε ότι η σημερινή επιδρομή είχε στόχο τη σύλληψη ομάδας μαχητών που ανήκουν στη Χαμάς, οι οποίοι, όπως ανέφερε, είχαν κλειστεί σε σπίτι στον καταυλισμό και σχεδίαζαν νέες επιθέσεις.

«Τρεις Παλαιστίνιοι επλήγησαν από τις σφαίρες της ισραηλινής κατοχής εναντίον της Ιεριχούς σήμερα. Ο ένας από αυτούς έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Και οι δύο άλλοι, τραυματισμένοι στα χέρια, βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση», εξήγησε από την πλευρά του το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει σπάνια ότι έχει σκοτώσει Παλαιστίνιους, μόνο όταν έχει στην κατοχή του τα πτώματα. Από την πλευρά του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δεν ανακοινώνει συνήθως νεκρούς παρά μόνο αν τα πτώματα βρίσκονται στα χέρια των παλαιστινιακών υπηρεσιών υγείας.

Για «ειδεχθή σφαγή», μιλάει η Χαμάς

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή «ειδεχθή σφαγή». «Οι ήρωες του καταυλισμού Ακάμπατ Τζαμπρ πολέμησαν μέχρι να πεθάνουν ως μάρτυρες για να υπερασπιστούν τη γη τους και τους ιερούς τους τόπους», πρόσθεσε. «Οι επαναλαμβανόμενοι φόνοι που διαπράττει ο εχθρός στη Δυτική Όχθη θα μετατραπούν σε καταστροφή για αυτόν», συνέχισε ο Παλαιστίνιος

«Είναι ένα φρικτό έγκλημα, το οποίο προστίθεται στα καθημερινά εγκλήματα που διαπράττει η κατοχή εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας», σχολίασε ο κυβερνήτης της Ιεριχούς Τζιχάντ Αμπού Αλ Άασαλ. «Καλούμε τον κόσμο να σταματήσει την κατοχή και να προστατεύσει τον λαό μας», κατέληξε ο επικεφαλής της Χαμάς

Αυξάνονται οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης

Η νέα επιδρομή του ισραηλινού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πραγματοποιήθηκε την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για νέα κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύρραξης, μετά την όξυνση της βίας που παρατηρείται από την αρχή του έτους.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν τακτικά τις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής ότι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν συλλαμβάνουν τους ένοπλους μαχητές που οργανώνουν αντιισραηλινές επιθέσεις.

Το 2022 ήταν η πιο φονική χρονιά στη Δυτική Όχθη από το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα (η παλαιστινιακή εξέγερση από το 2000 ως το 2005). Σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, η σύγκρουση προκάλεσε πέρυσι τον θάνατο πάνω από 200 Παλαιστινίων και τουλάχιστον 26 Ισραηλινών.

Από την αρχή του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι – μαχητές και πολίτες – σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και Ισραηλινών εποίκων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις