Κόσμος

Ισραήλ: Έβαλε τη Σ. Αραβία στην “πράσινη λίστα” γιατί αλλιώς θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα ο… Νετανιάχου

Το Ισραήλ έθεσε τη Σαουδική Αραβία στον κατάλογο των «πράσινων» χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέρχονται στην επικράτειά του χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα, την επομένη της μετάδοσης πληροφοριών για μια μυστική επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο βασίλειο.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε τη χώρα του Κόλπου στον κατάλογο αυτόν, αλλά δήλωσε πως η απόφαση δεν συνδέεται με τη μυστική επίσκεψη του Νετανιάχου το βράδυ της Κυριακής στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας όπου συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

«Στον προηγούμενο κατάλογο, η Σαουδική Αραβία ήταν στο κόκκινο. Το ποσοστό νοσηρότητας (που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό) μειώθηκε, (η χώρα) είναι στο εξής στο πράσινο», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Χεζί Λεβί.

«Η διαδικασία είναι πολύ απλή» και ο κατάλογος αναθεωρείται «κάθε δύο εβδομάδες» πρόσθεσε, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Kan. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα».

click4more: Μυστική συνάντηση Νετανιάχου, Πομπέο και Σαλμάν προκαλεί σεισμό στη Μέση Ανατολή

Αν το σαουδαραβικό βασίλειο δεν είχε θέσει στον κατάλογο των 20 χωρών που θεωρούνται τώρα «πράσινες», ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έπρεπε κανονικά να μπει σε καραντίνα 14 ημερών κατά την επιστροφή του σε ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, το βράδυ της Κυριακής μετέβη με ιδιωτικό τζετ μαζί με τον Γιόσι Κοέν, τον επικεφαλής της Μοσάντ, στη φουτουριστική σαουδαραβική πόλη Νεόμ, κάτι που επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος διέψευσε ότι ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον μπιν Σαλμάν.

click4more Σαουδική Αραβία: Διαψεύδουν τη συνάντηση ανάμεσα σε Νετανάχιου και Σαλμάν

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλη μια μοναρχία του Κόλπου με την οποία το Ισραήλ εξομάλυνε σχέσεις, είχε προστεθεί στον κατάλογο αυτόν κατά την «πρώτη απευθείας εμπορική πτήση» μεταξύ των δύο χωρών, στα τέλη Αυγούστου.

Η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Flydubai ανακοίνωσε στις αρχές του μηνός την έναρξη από τις 26 Νοεμβρίου καθημερινής σύνδεσης ανάμεσα στο Ντουμπάι και στο Τελ-Αβίβ, την πρώτη αεροπορική εμπορική και τακτική σύνδεση ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Το Μπαχρέιν, άλλη μια χώρα η οποία εξομάλυνε τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος τον Σεπτέμβριο, προστέθηκε επίσης στον κατάλογο των «πράσινων» χωρών.

Χθες, Τρίτη, ο Νετανιάχου δήλωσε πως συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της μοναρχίας αυτής, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ-Χαλίφα, και ότι αποδέχθηκε πρόσκληση να πραγματοποιήσει «επίσημη επίσκεψη προσεχώς».

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9