Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισραήλ: Γιατροί «επανασυγκόλλησαν» το κεφάλι ενός 12χρονου αγοριού από την Παλαιστίνη

Ισραήλ: Γιατροί «επανασυγκόλλησαν» το κεφάλι ενός 12χρονου αγοριού από την Παλαιστίνη

Στο Ισραήλ μια ομάδα γιατρών κατόρθωσε να επανασυγκολλήσει το κεφάλι ενός 12χρονου παιδιού.

Η είδηση φαίνεται σαν ψεύτικη, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και μάλιστα έχει και… σημειολογική σημασία, καθώς το παιδί που οι γατροί κατόρθωσαν να συγκολλήσουν το κεφάλι του είναι από την Παλαιστίνη.

Η απίστευτη επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο Hadassah Ein Kerem στην Ιερουσαλήμ. Το παιδί είχε υποστεί «εσωτερικό αποκεφαλισμό», δηλαδή,  το κρανίο του είχε αποκολληθεί από τους ανώτερους σπόνδυλους της σπονδυλικής στήλης και ουσιαστικά κρεμόταν από το δέρμα και τους μύες, αλλά οι γιατροί από το Ισραήλ έσωσαν το 12χρονο αγόρι.

Ο μικρός Παλαιστίνιος, Σουλεϊμάν Χασάν, είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο καθώς έκανε ποδήλατο. Το κεφάλι του 12χρονου είχε κοπεί εσωτερικά.

Το παιδί μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στη Μονάδα Τραύματος του Ισραηλινού Νοσοκομείου Hadassah Ein Kerem, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή πολύωρη χειρουργική επέμβαση για την επανασυγκόλληση του κεφαλιού του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Hadassah, ο δρ Οχάντ Εϊνάβ δήλωσε ότι η ζωή του Σουλεϊμάν σώθηκε «χάρη στην τεχνογνωσία μας και την καινοτόμο τεχνολογία που έχουμε στο χειρουργείο».

«Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση, ειδικά σε παιδιά και εφήβους. Ένας χειρουργός χρειάζεται γνώση και εμπειρία για να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο γιατρός Οχάντ Εϊνάβ, ο ορθοπεδικός χειρουργός που ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας.

Ο τραυματισμός αυτός δεν είναι πάντα θανατηφόρος

Το εξάρθρημα της ατλαντοϊνιακής άρθρωσης, όπως ονομάζεται αυτός ο τραυματισμός είναι κάτι πολύ σπάνιο. Αντιπροσωπεύει μόνο το 1% όλων των τραυματισμών που σχετίζονται με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και είναι το πιο συχνό τραύμα σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Το ποσοστό επιβίωσης των τραυματιών αυτών είναι σχετικά χαμηλό. Αν όμως γίνει έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική επέμβαση, ο τραυματίας μπορεί να σωθεόι και τα νευρολογικά αποτελέσματα μπορεί να βελτιωθούν.

Το παιδί δεν είχει πλέον κανένα πρόβλημα

Ο 12χρονος Παλαιστίνιος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μάλιστα είναι τελείως καλά, αφού οι γιατροί δεν διαπίστωσαν νευρολογικές ή κινητικές ανεπάρκειες. Ωστόσο, θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τους γιατρούς.

«Η ίδια η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη και διήρκεσε αρκετές ώρες. Ενώ βρισκόμασταν στο χειρουργείο, χρησιμοποιήσαμε νέες πλάκες και στερεώσεις στην κατεστραμμένη περιοχή», δήλωσε ο δρ Εϊνάβ στους Times of Israel.

«Το γεγονός ότι αυτό το παιδί δεν έχει κανένα νευρολογικό έλλειμμα ή αισθητηριακή ή κινητική δυσλειτουργία και ότι περπατάει χωρίς βοήθημα μετά από μια τόσο μακρά διαδικασία δεν είναι μικρό πράγμα», πρόσθεσε.

Το συγκινητικό ευχαριστώ του πατέρα

Ο πατέρας του 12χρονου αγοριού ευχαρίστησε τους γιατρούς και τα λόγια του συγκίνησαν τους πάντες.

«Θα σας ευχαριστώ για όλη μου τη ζωή που σώσατε τον αγαπημένο μου μοναχογιό», είπε στους γιατρούς ο πατέρας του Σουλεϊμάν.

«Να είστε όλοι ευλογημένοι. Χάρη σε εσάς, ανέκτησε τη ζωή του ακόμη και όταν οι πιθανότητες ήταν μικρές και ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Αυτό που τον έσωσε ήταν ο επαγγελματισμός, η τεχνολογία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων από την ομάδα τραύματος και ορθοπεδικής. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ», κατέληξε ο πατέρας του 12χρονου αγοριού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις