Κόσμος

Ισραήλ και Λίβανος “θάβουν το τσεκούρι του πολέμου” – Αρχίζουν απευθείας διαπραγματεύσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο, τις πρώτες σε 30 χρόνια, με αμερικανική μεσολάβηση στο θέμα των αμφισβητούμενων θαλασσίων συνόρων.

Οι “απευθείας συνομιλίες” θα διεξαχθούν μετά την εβραϊκή γιορτή του Σουκότ, που τελειώνει στις 10 Οκτωβρίου, σε βάση της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (Finul) στη Νακούρα, στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου, “έχουν στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων για όλους τους λαούς της περιοχής”, διευκρίνισε.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, έπειτα από δύο χρόνια έμμεσων επαφών με τη διαμεσολάβηση της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα από αρκετές συγκρούσεις, το Ισραήλ και ο Λίβανος παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου και η Finul, η διεθνής δύναμη του ΟΗΕ έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο για τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Σχεδόν 10.500 κυανόκρανοι επιτηρούν το σύνορο αυτό και διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, για να αποτρέψει μια νέα σύγκρουση.

click4more: Οι “εχθροί” Λίβανος και Ισραήλ οριοθετούν τα σύνορά τους σε στεριά και θάλασσα

Παράλληλα, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την “ιστορική” συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για την έναρξη συνομιλιών σε σχέση με τα αμφισβητούμενα σύνορά τους, η οποία επιτεύχθηκε “υπό την αιγίδα των ΗΠΑ”.

Η συνεννόηση αυτή “είναι το αποτέλεσμα εντατικών διπλωματικών προσπαθειών που διήρκησαν σχεδόν τρία χρόνια” από πλευράς της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικλ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι διμερείς αυτές συνομιλίες “έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία για τους πολίτες του Λιβάνου και του Ισραήλ”.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη στη δήλωση αυτή, μετά την ανακοίνωση Ισραηλινών και Λιβανέζων αξιωματούχων ότι συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων όσον αφορά τα θαλάσσια θέματα. Οι δύο χώρες έχουν διαφορές ως προς την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρόμος σε λούνα παρκ στις ΗΠΑ: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που καλώδιο παιχνιδιού σπάει – Δύο τραυματίες
Στα πλάνα φαίνεται η καμπίνα του παιχνιδιού να είναι στον αέρα όταν ξαφνικά πέφτει με δύναμη στο έδαφος, καθώς ένα από τα καλώδια που το συγκρατούσαν φαίνεται να σπάει απότομα
Λούνα Παρκ
Φρίκη στις ΗΠΑ: Πατέρας δολοφόνησε τη σύζυγο και τα έξι παιδιά τους – Έβαλε φωτιά στο σπίτι, έκαψε τα κατοικίδια και αυτοκτόνησε
Οι πολίτες της κοινότητας ειδοποίησαν τις αρχές για έντονη μυρωδιά καπνού, κατά την κατάσβεση οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς του ζευγαριού και των παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών
Μέλη της κοινότητας συγκεντρώνονται στο Duncan Woods στο Grand Haven του Μίσιγκαν, για να θρηνήσουν και να τιμήσουν οκτώ μέλη μιας τοπικής οικογένειας που έχασαν τη ζωή τους σε μια τραγωδία που συγκλόνισε την κοινότητα